LISTA ESPN-A

Ronaldov povratak jedan od najvećih u svijetu sporta, još dva fudbalera u njegovom društvu

Američki medij sastavio listu najvećih povrataka sportista u klubove u kojima su se proslavili

Ronaldo: Vratio se nakon 12 godina. TWITTER

E. Ćosić

28.8.2021

Vijest da se Kristijano Ronaldo (Cristiano) vraća u Mančester junajted nakon 12 godina izazvala je erupciju oduševljenja kod ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Portugalac je vrlo lako mogao završiti i u redovima gradskog rivala, Mančester sitija, ali je njegov povratak na Old Traford postao dobra priča. Ronaldo se vratio tamo gdje se proslavio, gdje je crveni dres uspješno nosio od 2003. do 2009. godine. 

Ovo je jedan od najvećih povrataka u svijetu sporta, ali ne i jedini. "ESPN" je odredio nekoliko najvećih, najboljih i najvažnijih sportista u klubove za koje su igrali u prošlosti. Pored Ronalda, od fudbalera na listu su se našli još Tijeri Anri (Thierry Henry) i Kaka. 

Njima društvo prave košarkaši Lebron Džejms (LeBron James) koji se vratio u svoj Klivlend, Dvejn Vejd (Dwayne Wade) koji je u dva navrata igrao za Majami, Džejson Kid (Jason Kidd) koji je igrao za Dalas, te Alen Ajverson (Allen Iverson) koji se svojevremeno vratio u Filadelfiju.

ESPN je na listu dodao i NFL-ovce Džejmsa Harisona (James Harrison), Rendija Mosa (Randy Moss), Džejsona Tejlora (Jason Taylor), Čarsla Vudsona (Charles Woodson), te MLB-ovce Toma Glavina, Kena Grifija juniora (Griffey Jr.), Greda Medoksa (Meddux), Ičira Suzukija (Ichiro), kao i dva hokejaša Timu Selena (Teemu Selanne) i Marka Mesijea (Messier).


Anri i Kaka. TWITTER

Najbolji golgeter u historiji kluba Arsenal je napustio 2007. godine nakon osam sezona provedenih na Emirejtsu. Napravio je transfer u Barcelonu s kojom je u drugoj sezoni osvojio Ligu prvaka. Tri godine se zadržao u Španiji, a onda u naredne četiri igrao za Njujork Red Bulls. 

U Arsenal se vratio nakratko, na dvomjesečnu posudbu 2012. godine, a pamtimo njegov povratak po golu za pobjedu protiv Lidsa u 3. rundi FA Kupa (1:0). Legendarni Francuz je u igru ušao u 68. minuti umjesto Marona Šamaka (Maroune Chamakh), a deset minuta kasnije postigao je gol.


Kaka je u Milan stigao 2003. godine iz Sao Paula, a u šest godina u dresu "Rosonera" osvojio je sve što je mogao osvojiti, čak je dobio i nagradu za najboljeg igrača sezone. Onda je 2009. godine uslijedio transfer u Real, gdje se Kaka nije proslavio, a tome su kumovale i brojne povrede. 

U Milan se vratio 2013. godine kao slobodan igrač, ali se kratko zadržao u svom drugom mandatu na San Siru, jer je već za godinu otišao u Orlando siti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.