STRUČNJACI

Edin Ćurić za "Avaz" analizirao 144. vječiti derbi: Kod prvog gola su bile tri-četiri vezane greške

Da posjedujemo VAR tehniku vjerovatno bi prvi pogodak Sarajeva bio ofsajd, rekao je nekadašnji as kluba s Grbavice

Edin Ćurić. Arhiva

Piše: G. Šumar

23.9.2021

Nekadašnji as kluba s Grbavice Edin Ćurić čestitao je Sarajevu na, kako kaže, zasluženoj pobjedi u 144. vječitom derbiju.


VAR tehnologija

- Da posjedujemo VAR tehniku vjerovatno bi prvi pogodak Sarajeva bio ofsajd, rekao je Ćurić, trener nizozemskog Kapela, te dodao:

- Pomoćni sudija teško može ispratiti igrača koji se pridodaje i momenat dodavanja lopte u jednom djeliću sekunde. Zato je VAR neophodan... Važnije je od toga kako je odbrana Željeničara reagovala u toj situaciji. Prvo imaju situaciju posjeda lopte protivnika na svojoj polovini. gdje imaju četiri viška igrača (devet naprema pet). Kao drugo, ne prave pritisak na loptu. Kao treće. bočni igrač ne poprati igrača Sarajeva koji je uputio centaršut i na kraju u kaznenom prostoru se nalazi Ahmetović između četiri igrača Željezničara, plus golmana i postigne pogodak.

Ćurić je istakao i majstoriju Darka Bodula.

- Važno je napomenutii divan gol Bodula iz slobodnog udarca, kao i to da Željezničar sa samo jednim šutem u okvir gola nije ni mogao obradovati svoje navijače koji su to više nego zaslužili nakon spektakularnog slavlja 100. godina postojanja. Kao navijač Željezničara čestitam Sarajevu na potpuno zasluženoj pobjedi.


Ćurić je fudbalsku abecedu učio na grbavičkoj šljaci. Privatna arhiba

Željo se ne voli, on se živi

I za kraj dodao je i ovo:

- Kao dijete Grbavice, koristim ovu priliku da najdražem klubu na svijetu čestitam 100 godina postojanja. Posebne čestitke i komplimenti najboljim navijačima koji su priredili do sada neviđen i nestvaran spektakl. Žao mi je što zbog obaveza u mom klubu nisam mogao da prisusvujem spektaklu u Sarajevu. Kao neko ko je rođen na Grbavici, a poslije šeste godine preselio u Hrasno, u zgradu koja se nalazila 50 metara od stadiona, znam kako je živjeti i odrastati uz Želju. Ponosan sam što je taj klub bio moja neminovnost i što mi je pružio priliku da iskažem svoj talenat. Jer ne kaže se uzaludno: Željo se ne voli, on se živi - zaključio je Ćurić, koji živi u okolini Brede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.