RUKOMET

Senjamin Burić za "Avaz": Dobro nam dođe kad nemamo rezultatsko opterećenje

Prijateljske su utakmice i mislim da je pametno da se provjere svi, rekao je "Zmaj"

Burić: Raduje se okupljanju. Skjern

Piše: Er. Bijedić

1.11.2021

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine danas su se okupili u Sarajevu uoči nove pripremne akcije u kojoj će selektor Ivica Obrvan više prostora pružiti igračima koji su dosad bili alternative, te u kojoj ćemo imati dvomeč sa Mađarskom u Budimpešti (4. i 5. novembra).

U subotu je u BiH stigao Senjamin Burić koji je posljednju prvenstvenu utakmicu odigrao prošlog utorka kad je njegov Skjern u gostima savladao Skive (27:25).


Selektorove zamisli

Raduje se prvom okupljanju A tima poslije maja i plasmana na Evropsko prvenstvo. Neki od iskusnih igrača ovaj put neće pomoći ekipi.

- Vidio sam spisak, prijateljske su utakmice i mislim da je pametno da se provjere svi. Nadam se da niko neće otkazati, da neće biti povreda i da ćemo odigrati dvije dobre utakmice protiv Mađarske, da im dobro pariramo u tom nekom novom sastavu. Nadam se da ćemo biti zadovoljni na kraju sedmice sa onim šta smo uradili i kako smo se prezentirali protiv Mađarske – rekao je Senjamin i dodao:

- Dobro nam dođe kad nemamo rezultatsko opterećenje pa da probamo uigrati neke stvari, tako da mi je drago što se okupljamo poslije dužeg vremena i nadam se da ćemo odraditi to što je selektor zamislio.

Dva dosadašnja okupljanja sa Obrvanom su protekla po planu.

- S njim sam radio u Zagrebu i znam na šta se to svodi, ali opet dolazimo do toga da Savez ne funkcionira, tako da se uvijek vraćamo na stare probleme. Nadam se da ćemo na EP dobiti jednu utakmicu, što mislim da bi bio uspjeh za nas – ističe Burić.


Senjanin Burić. Skjern

Bez predaje

Dodaje da se ekipa sigurno neće olako predati u Bratislavi gdje se igraju susreti grupe E.

- Švedska i Španija su u samom vrhu, Češka se opasno diže u zadnje vrijeme, tako da će biti teško. Možda imamo neku šansu protiv Češke ako odigramo dobru utakmicu. Lično ja bih bio zadovoljan sa jednom pobjedom i samo se nadam da ćemo svi doći zdravi – kaže pivot bh. tima.

Od ovog ljeta je Burić član danskog Skjerna s kojim je potpisao ugovor na dvije sezone.

- Dojmovi su stvarno dobri, moram priznati da sam bio malo skeptičan kad sam tek dobio ponudu Skjerna. Svi nešto bježe od toga, ali ja sam pozitivno iznenađen, klub je top. Poznat je u svijetu rukometa kao organiziran kolektiv. Skjern je promijenio ekipu i sad smo na diobi 4. mjesta, što je realno za nas. Neke domaće utakmice, koje smo mislili da ćemo dobiti, smo izgubili. Da smo to uspjeli, bili bi među tri. Njima je cilj vratiti se u Evropu sljedeće sezone i nadam se da ćemo taj cilj ostvariti. Sistem igranja je drugačiji jer se kasnije liga dijeli na dvije grupe pa se potom igra i završnica, tako da ima još dosta utakmica i sve je moguće – rekao je Burić.

Jaka liga

Dansko prvenstvo se pokazalo kao dosta izjednačeno.

- Liga je stvarno jaka, i ne smiješ se nigdje opustiti. Npr. klub koji je dobio Olborg i nas, ima ukupno samo tri pobjede, tako da gdje misliš da ćeš lagano osvojiti bodove, odmah izgubiš. Liga ima puno kvalitetnih mladih igrača i može se vidjeti da svake godine izvezu puno njih za Njemačku. Uz njih ima i onih iskusnih koji se vraćaju iz Bundeslige i Francuske u veteranskim danima. Osim mene i Mihe Žvižeja (Ezbjerg), mislim da nema nema niko sa Balkana – komentirao je Burić i istakao da je zadovoljan sa svojim statusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.