BIVŠI PREDSJEDNIK FIFA-E

Blater: Svjetsko prvenstvo u Kataru je velika greška, za sve su krivi Sarkozi i Platini

Bez intervencije tadašnjeg predsjednika Francuske kod Platinija, Katar ne bi dobio domaćinstvo, poručio je Blater

Blater i Platini: Međusobne optužbe. TWITTER

E. Ćosić

22.11.2021

Nekadašnji predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater (Sepp Blatter) smatra da je dodjeljivanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru velika greška, kako s društvenog, tako i s klimatskog stajališta. 

Blater je za ishod izbora u kojem se birao domaćin Mundijala okrivio bivšeg predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišela Platinija (Michael).

- Bez intervencije Sarkozija (tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolas Sarkozy) kod Platinija, Katar nikada ne bi imao Svjetsko prvenstvo - rekao je Blater za francuski "Le Monde", te dodao kako ovo nije bio prvi put da je politička intervencija utjecala na promjenu fudbalske odluke.

Platini je odbacio sve te tvrdnje, te je optužio Blatera za klevetu.

- Sve je to mržnja, kleveta i zloba. Dosta je bilo. Pet godina Sep Blater ponavlja te lažne i neutemeljene tvrdnje. Mislio sam da će ga godine učiniti pametnijim i odvesti do istine. To što on tvrdi je potpuna neistina - poručio je bivši predsjednik UEFA-e.

Inače, Blater se poziva na susret Platinija u Elizejskoj palači 23. novembra 2010. s tadašnjim predsjednikom Francuske Nikolasom Sarkozijem i sadašnjim katarskim emirom Tamimom bin Hamadom. Ubrzo nakon toga, 2. oktobra, turniri Svjetskog prvenstva 2018. dodijeljeni su Rusiji, a 2022. Kataru. 

Prema Blaterovim riječima, nakon sastanka su glasovi Platinija i još trojice Evropljana otišli u Katar, što je preokrenulo ravnotežu. Također, Blater je otkrio kako je on glasao da se domaćinstvo da Sjedinjenim Američkim Državama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.