ASOVI

Bufon: Juventus je zbog Ronalda izgubio timski DNK

Bufon je dao intervju nekadašnjem saigraču iz Parme Hristu Stoičkovu (Stoichkov) i otkrio neke zanimljive detalje

Đanluiđi Bufon. Arhiva

G. Š.

24.12.2021

Legendarni golman Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) će narednog mjeseca napuniti 44 godine, ali i dalje ne planira da okači kopačke o klin. Trenutno brani boje drugoligaša Parme u kojoj je počeo karijeru prije 26 godine. Ove sezone je odbranio i čak tri od šest penala, ali Parma ima slab tim i nalazi se tek na 13. poziciji na tabeli.

Volio bih da se okuša „preko bare“

Bufon je dao intervju nekadašnjem saigraču iz Parme Hristu Stoičkovu (Stoichkov) i otkrio neke zanimljive detalje. Naprimjer, da namjerava još da brani i da mu Parma nije posljednji klub. Kaže da bi volio da se okuša „preko bare“.

- SAD ili Meksiko. To su iskustva koja bih volio da doživim. Ali, tek kada vratim Parmu u Seriju A. U tom slučaju bih mogao jednu godinu da provedem u Americi, rekao je Bufon.

Međutim, mnogo zanimljivije su prozivke koje je uputio na račun nekadašnjeg saigrača Kristijana Ronalda (Cristiano) za kojeg je  rekao da je uništio timski duh u svlačionici Juventusa. Bufon se tako priključio prijateljima Kjeliniju (Giorgio Chiellini) i Bonućiju (Leonardo Bonucci) koji su imali slične zamjerke na slavnog Portugalca.

- Juventus je imao šansu da osvoji Ligu prvaka prve sezone kada je Ronaldo došao. Ja sam tada bio u Parizu i nisam mogao da shvatim šta se dešavalo. Vratio sam se, dvije sezone proveo u timu sa Kristijanom i lijepo smo se slagali. Ali mislim da je Juventus tada izgubio svoj timski DNK. Do finala Lige prvaka 2017. smo došli jer smo bili preiskusna ekipa. Iznad svega smo bili cjelina i imali smo jaku konkurenciju u timu još još od grupne faze. Sa Ronaldom smo to izgubili - naglašava Bufon.


Kristijano Ronaldo. Arhiva

Oblak, Kurtoa, Ter Štegen, Nojer, Donaruma...

Bufon je poput kluba iz Torina bio opsjednut osvajanjem Lige prvaka i sve je pokušao da ostvari taj cilj. Čak je išao i u Pari Sen Žermen da to pokuša...

- Činjenica da nisam osvojio Ligu prvaka je uvijek održavala moj takmičarski duh živim. Da sam je osvojio, vjerovatno bih odavno bio u penziji. Ne bih imao ciljeve za koje bi se borio, priznaje Bufon.

O Đanluiđiju Donarumi (Gianluigi Donnarumma) kao nasledniku je rekao:

- U ovom trenutku imate petoricu ili šestoricu vrhunskih golmana. Oblak, Kurtoa, Ter Štegen, Nojer, Donaruma... I niko od njih ne odskače previše od drugih. Donaruma bi mogao to da bude. Ima potencijal da nadmaši sve ostale u narednih pet godina - zaključio je Bufon, prenosi Mozzartsport..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.