GRBAVICA

Rusmir Cviko za "Avaz": U Želji je uvijek pritisak

Sve zavisi da li će dolaziti novi inve stitor i šta razmišlja sadašnja uprava, rekao je bivši igrač i tim menadžer "Plavih"

Cviko: Niko me nije kontaktirao. N/FS BiH

Piše: A. Vatreš

4.1.2022

Željezničar je u posljednjim danima protekle godine potvrdio razlaz s hrvatskim stručnjakom Tomislavom Ivkovićem, koji je još ranije objavio kako napušta klub.

Nekoliko imena odmah se dovelo u kontekst s klupom “Plavih”, a među njima je i ono bivšeg igrača i tim menadžera kluba s Grbavice Rusmira Cvike (50).

Cviko je dres “Plavih” nosio od 1997. do 1998. godine, da bi od 2009. do 2013. radio u klubu kao tim menadžer. Taj period za “Plave” je bio i više nego uspješan. Tri puta su osvajali titulu prvaka i dva puta Kup BiH.

Otvoren za razgovore

Iako se spominje u užem krugu kandidata, Cviku iz kluba još niko nije kontaktirao.

- Ništa još ne znam. Znam da je bilo tih priča. Imao sam nekad ranije razgovore s njima, ali sad ovo zadnje vrijeme prije nove i oko nove godine, niko me nije kontaktirao – otkrio je Cviko za “Dnevni avaz” i poručio kako je otvoren za razgovore.

- U svakom slučaju treba razgovorati. Znam ja kakva je situacija. U Želji je uvijek pritisak. Kad je sve u redu, onda rezultatski, a kad nema novca onda da praviš nešto ni iz čega. Ja sam bio u Želji i ranije kad nije bilo novca i kad je bilo, tako da vrlo dobro znam kako je.

Uprkos svemu Željo je jesen okončao na solidnoj šestoj poziciji sa malim zaostatkom za mjestom koje vodi u Evropu.

- Četiri boda smo od treće pozicije, ali isto tako nisu daleko ni ovi ispod. Mala je tu i  razlika za zonom ispadanja (10 bodova). Napraviš seriju dva negativna rezultata, to se lako promijeni. Isto tako, ako se malo bolje složiš kandidat si za izlazak u Evropu – smatra Cviko.

Ozbiljan proces

Zbog brojnih problema budućnost kluba je neizvjesna, ali Cviko u svemu tome vidi i pozitivne stvari.

- Sve zavisi da li će dolaziti novi investitor i šta razmišlja sadašnja uprava. Vršilac dužnosti UO mora naći ljude oko sebe da mu pomognu. Non stop se piše da odlaze neki igrači. To je jedan ozbiljan proces, al u tom procesu može da se radi. Ima tu i pozitivnih stvari, jer Željo je institucija, najbolji klub na našim prostorima s najboljim navijačima. Samo je bitno kako stvoriti igrački kadar. Bit će tu, naravno, i određenih problema, jer imam informacije da su spremne neke tužbe – naglasio je Cviko, koji je posljednji angažman imao u reprezentaciji BiH, gdje je bio pomoćnik Dušanu Bajeviću.

Ivković najskuplji

Tomislav Ivković je kao razloge svog odlaska naveo to što mu klub nije mogao garantirati osnovne uslove, uključujući i plaće.

- Imao je on dobru plaću za naše uslove. Mislim da je on najskuplji trener u klupskoj historiji. Spominjalo se čak da je džaba došao da radi, ali daleko od toga – kazao je Cviko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.