VJEČITI DERBI

Rusmir Cviko najavio duel Sarajevo - Željezničar: Ko nije igrao, doživio i navijao, ne može znati šta je to

Derbi je samo trenutni voljni moment, to je nadahnuće

Rusmir Cviko i Dragan Stojković Piksi. Arhiva

Piše: A. Vatreš

21.9.2021

Rusmir Cviko (49) bio je dio stručnog štaba Željezničara, koji je u periodu od 2009. do 2013. godine osvojio tri titule prvaka. Bivši igrač i trener kluba s Grbavice je za „Dnevni avaz“ najavio 144. gradski derbi protiv Sarajeva, koji za obje ekipe dolazi u jednom teškom trenutku.



Stanje na tabeli

- Tu je sada rezultatski problem, to stanje na tabeli. Inače, derbi je derbi. Bio tu neko posljednji ili prvi, isto je. To je rivalstvo unutar grada.

Ko nije igrao, doživio i navijao, ne može znati šta je to – rekao je Cviko.

Tvrdi kako je, zbog svega što se trenutno dešava, nezahvalno prognozirati rezultat.

- Euforija će postojati, pogotovo što Željo slavi 100 godina. Što se tiče rezultata, malo je nezahvalno prognozirati zbog svega što se dešava.

Pitanje je da li će ekipe kalkulirati, kako će treneri izaći. Veliki je rizik i Ivkoviću da nešto proba. Derbi je samo trenutni voljni moment, to je nadahnuće – kazao je Cviko.


Dueli Sarajeva i Željezničara su praznici fudbala. Arhiva

Najveći problem

Kao najveći problem Cviko je naveo nedostatak finansija i odliv pravog igračkog kadra.

- Oba kluba su u dubiozi. Sarajevo je sada promijenilo vladajuću strukturu, Željo je to malo ranije uradio. Najveći je problem nedostatak finansija i odliv pravog igračkog kadra. Žalosno je što je došlo do toga da se dva najveća kluba u državi nalaze u ovakvoj situaciji.

Na neki način, odgovornost je na svima nama, a prvenstveno na ljudima koji su u klubu. Pričam o Želji, ali slična situacija je i u Sarajevu.

Ono ispuštanje titule prošle godine je bilo veoma neozbiljno. Neriješen rezultat sada nikom ne odgovara, mada je najizgledniji po ovome što vidim – dodao je Rusmir Cviko.

Neviđeni spektakl

Cviko je bio spriječen prisustvovati obilježavanju 100. rođendana FK Željezničar.

- Nisam bio u Sarajevu. Javio sam se klubu i zahvalio na pozivu. Imao sam poslovni razgovor u Dubaiju, vezano za novi angažman – otkrio nam je Cviko, koji je oduševljen proslavom koju su priredili popularni „Manijaci“:

Ovo se rijetko dešava u svijetu, a kamoli ovdje kod nas u okruženju. Ne pamtim da je jedan klub napravio ovakav spektakl. Tako najbolji i najveći slave rođendan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.