LIGA PRVAKA

Edin Ćurić iz Brede analizira za "Avaz": Defanzivcima Benfike nedostaje brzina

Mislim da će Benfika igrati mnogo opreznije i da će svoju igru podrediti Ajaksu, s nadom da će njeni brzi napadači, prevashodno iz kontranapada, imati svoj dan, analizira šef struke Kapela

Ćurić na “Johan Krojf areni”: Ajaks mi je, poslije mog Želje, najdraži klub. Avaz

Piše: G. Šumar

23.2.2022

Duel dva bivša prvaka Evrope Benfike (dva puta) i Ajaksa (četiri puta) ponovo je u centru pažnje. Klubovi iz Lisabona i Amsterdama do sada su odigrali šest utakmica u kojima su Nizozemci ostvarili četiri pobjede, uz po jedan remi i poraz.


Zlatno doba

- Većina utakmica između ova dva kluba datira iz zlatnog doba oba kluba krajem 60. i početkom 70. godina prošlog vijeka, rekao je šef struke nizozemskog Kapela Edin Ćurić, koji je tokom bogate igračke karijere igrao i u Portugalu, te dodao:

- Promjena trenera Žorža Žezusa (Jorge Jesus) nije imala željeni efekat. Benfika je trenutno treća u prvenstvu sa zaostatkom od 12 bodova iza Porta. Dva puta je izgubila od gradskog rivala Sportinga. Između ostalog, i finale Kupa - 1:2. S druge strane, Ajaks je Sportinga u grupnoj fazi dva puta uvjerljivo pobijedio - 4:2 u Amsterdamu i 5:1 u Lisabonu. Ako je to neki pokazatelj, onda je Ajaks favorit.

Amsterdamski klub je ubjedljiv i u nizozemskom prvenstvu, gdje je trenutno prvoplasirani sa impozantnom gol razlikom 70:5.

- Način igre oba tima je napadački fudbal u formaciji 1 – 4 – 3 - 3. Ajaks uvijek, protiv svakog protivnika, igra visoki presing. U utakmicama grupne faze, a naročito protiv Barcelone, Benfika je isto tako pokazala da može igrati na isti način. Gledao sam utakmice portugalskog prvenstva, gdje je Benfika u više navrata bila kažnjena iz brze tranzicije nakon izgubljene lopte. Naime, dvojica iskusnih centralnih odbrambenih igrača – Verongen (Vertonghen) i Otamendi, kao i defanzivni vezni igrač Vajgl (Weigel) imaju nedostatak brzine. Zato mislim da će Benfika igrati mnogo opreznije i da će svoju igru podrediti Ajaksu, s nadom da će njeni brzi napadači, prevashodno iz kontranapada, imati svoj dan, analizira Ćurić.

Dušan Tadić. Arhiva

Tadić i Nunjez

Obje ekipe imaju izuzetne individualce koji su uvijek u stanju da naprave razliku.

- Izdvojio bih sjajnog Tadića koji je pokretač svega pozitivnog u igri Ajaksa i izvanrednog napadača i najboljeg strijelca Benfike Nunjeza (23 gola u 27 utakmica – op. a.). Svi napadači Ajaksa su u formi, a naročito Haler (Haller) koji je postigao 16 golova i prvi je strijelac nizozemskog prvenstva. Susret je ovo možda dvije najbolje fudbalske škole u Evropi. Nadam se dobroj utakmici i pobjedi Ajaksa koji mi je, poslije mog Želje, najdraži klub – otkrio je Ćurić, čiji je nekadašnji trener u Portimonenšeu Žoze Tores (Jose), inače legenda Benfike, 1969. godine postigao pogodak u pobjedi (3:1) Benfike u Amsterdamu.

- Još jedan legendarni igrač Benfike Diamantino Kosta (Costa) je bio moj trener dok sam igrao u Portugalu - zaključio je Ćurić, nekadašnji as kluba s Grbavice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.