ISTOČNO SARAJEVO

Pokrenuta humanitarna akcija za liječenje Miloša Božovića: Nada postoji u Moskvi

Razgovarao sam sa profesorom Konovalovim i imamo nadu. Jedno dijete, koje je 11 godina bio u komi, progovorilo je i ustalo na svoje noge. Tako se i mi nadamo da će ustati i Miloš, rekao je Aleksandar Božović

Miloš Božović: Već osmu godinu u komi. Arhiva

Piše: G. Š.

25.2.2022

Bh. trener specijalista za rad s golmanima Aleksandar Božović danas je u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za medije povodom pokretanja humanitarne akcije za liječenje njegovog sina Miloša, koji je već osmu godinu u komi. 

Miloš Božović je, podsjetimo, kao junior FK Slavija, na utakmici Premijer lige Bosne i Hercegovine za juniore protiv Zvijezde iz Gradačca, koja je odigrana 2014. godine, dobio nezgodan udarac u glavu i od tada se nalazi u komi. 



Liječenje matičnim ćelijama

- Pojavila se mogućnost liječenja u klinici Neurovita u Moskvi... - rekao je Aleksandar Božović i dodao:

- Razgovarao sam sa profesorom Konovalovim i imamo nadu. Jedno dijete, koje je 11 godina bio u komi, progovorilo i ustalo na svoje noge. Tako se i mi nadamo da će ustati i Miloš.

Polovinom aprila je planiran odlazak u Moskvu.

- Riječ je o liječenju matičnim ćelijama, odnosno presađivanju zdravih matičnih ćelija direktno iz moždanih komora u one koje su zamrle. Taj proces se odvija od 45 do 60 dana, prema njihovim pismima iz Moskve... Liječenje bi trebao trajati dvije godine. Nakon prvog tretmana, onda se ide u Moskvu svaka tri-četiri mjeseca po 15-20 dana. Ovo liječenje je izuzetno skupo. Sami troškovi odlaska, specijalni medicinski avion i sve to... Mi smo dobili sve predračune za sve ono što planiramo da radimo. Ja oko toga ne volim da pričam, čika Ranko će...

Najvažnije je da se pojavila jedna mogućnost, nakon sedam i po godina ležanja u komi.

- Već četiri-pet godina Miloš leži u našem stanu i moja porodica i ja - supruga i mlađi sin, najviše brinemo oko njega. Dugujemo zahvalnost svim doktorima, i iz Kasindola i sa Koševa, od doktora Burazovića do svih naših prijatelja. Imamo veliku podršku. Veliku zahvalnost bih iznio ambasadoru BiH u Rusiji Željku Samardžiji, našem prijatelju i sugrađaninu, koji je jedan dobar dio tereta oko organizacije i same konekcije sa profesorom preuzeo u svoje ruke. Nada postoji, niko ne može garantovati 100 posto... Dijete je u vegativnom stanju, u budnoj komi. Ja sam na konekciji sa profesorom već godinu, šaljem Miloševe snimke i on misli da može pomoći Milošu. Okvirno liječenje bez aviona i bez troškova porodice je 62.598 eura za ovaj prvi period od dva mjeseca, rekao je Aleksandar Božović. 

Humanitarni broj

Predsjednik opštinske organizacije Crvenog krsta Ranko Skakavac pozvao je sve ljude dobre volje da pomognu Milošu Božoviću.

- Ovu akciju prije osam godina smo također pokretali za Miloša, nadajući da će se sa nama družiti ovih osam godina. Međutim, sama situacija je takva kakva je. Miloš se dobro osjeća, on je u budnoj komi, gleda, pomjera noge, ruke, osjeti toplotu, svjetlost, osjeti Acu kada priča i tako dalje. Međutim, osam godina gledati svoje dijete koje nepokretno leži na postelji... Želim da se zahvalim svim dobrim ljudima koji su pomagali Milošu do sada, a bilo ih je pozamašan broj. Pozivam ih da podrže ponovo akciju. Od 1. marta bit će otvoren humanitarni broj u m:telu i na taj način će ljudi moći pomoći. Od ponedjeljka mi krećemo u aktivnosti, ovo pismo ćemo poslati na hiljade i hiljade mailova dobrim ljudima Istočnog Sarajeva, Sarajeva, BiH, dijaspori i zamoliti ih da podrže ovu aktivnost kako bi se Miloš probudio, stao na noge i krenuo sa nama u život, rekao je Skakavac.

Vlasnik i osnivač fondacije "Liga humanih" Mirsad Ibrić istakao je za ovu humanitarnu akciju presudan značaj medija.

- Mi smo imali sastanak Izvršnog odbora i odlučili da budemo dio ove akcije... Nada postoji, a kada je već tako, želimo da liječenje završi uspješno, da Miloš prohoda i bude ponovo aktivan, zaključio je Ibrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.