BIJEG IZ RATNE ZONE

Crnogorski reprezentativac Ilija Martinović pobjegao iz Odese: Na putu ka granici vidjeli smo jezive prizore

Dva-tri dana uoči početka ratnih sukoba, Odesa je bila grad, kao i svaki drugi, funkcionisala je, vrvila od ljudi, rekao je Ilija

Ilija Martinović. Arhiva

G. Š.

27.2.2022

Crnogorac Ilija Martinović, koji je u kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo debitovao za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore, uspio je se iz Odese probije do rodnog Cetinja. Pouzdani defanzivac, koji je tokom karijere branio boje Lovćena, Aluminija, Maribora, u januaru je stigao u Černomerec. Odigrao je 27 mečeva u šampionatu Ukrajine, a kako kaže, po dolasku u Crnu Goru, nije očekivao eskalaciju sukoba.

Svitanje je umjesto novog dana donijelo rat

- Dva-tri dana uoči početka ratnih sukoba, Odesa je bila grad, kao i svaki drugi, funkcionisala je, vrvila od ljudi, rekao je Ilija Martinović u razgovoru za RTCG, te dodao: 

- A, onda u zoru 24. februara sve je stalo. Svitanje je umjesto novog dana donijelo rat. Mi smo dobili protokol u hotelu da ostanemo i boravimo u bunkerima. Dobili smo mapu gdje se nalaze i kako da se ponašamo, a da za svaki izlazak iz hotela preuzimamo odgovornost. Situacija u gradu je bila sablasna. To je čemer, jad i tuga.

Tada počinje i Ilijina borba za bijeg iz Ukrajine, prvo do granice sa Moladavijom, a onda dalje preko Rumunije i Mađarske do Crne Gore.


Spašava se ko kako može

- Prebacivanje, odnosno evakuacija iz Ukrajine u Crnu Goru, je trajala dugo i bilo je poprilično mučno, jer rijetko se ko odlučuje da u tom ludilu krene da vam pomaže, a da nije sa svojom familijom. Na putu ka granici smo vidjeli neke jezive prizore. Ljudi koji su u panici, putevi su bili poprilično puni i kako bih rekao, spašava se ko kako može. U ovom momentu želim da se rat što prije završi -rekao je Martinović.

Ilija Martinović je stigao na Cetinje, preko Moldavije, Rumunije i Mađarske, a Rajko Strugar, odbojkaški reprezentativac Crne Gore je uspio da stigne do Moldavije, Srđan Radulović, selektor košarkašica Ukrajine je ostao u Ukrajini, dok su Miloš Popović i Miloš Latković, košarkaški reprezentativci Crne Gore, trenutno na bezbijednom, na granici sa Poljskom, ali još ne mogu da uđu u Poljsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.