BARAŽ ZA SP

Fahrudin Omerović iz Istanbula za "Avaz": Turci s optimizmom ulaze u duel u Portu

Šteta je što Višća u 32 godini više ne igra za naš državni tim, a Ronaldo predvodi Portugal u 37. i još uvijek ima fudbalske ciljeve

Omerović: S obzirom na to da su to finalne utakmice, sve je moguće. Arhiva

Piše: G. Šumar

24.3.2022

Reprezentacije Portugala i Turske večeras (20.45 sati) u Portu igraju polufinalni meč baraža za Mundijal 2022. godine. Tim povodom razgovarali smo sa bh. trenerom Fahrudinom Omerovićem (60), koji nakon bogate igračke karijere živi u Istanbulu.

- Turci uvijek na utakmice koje ih očekuju gledaju s optimizmom, rekao je Omerović u razgovoru za „Avaz“ te dodao:


Portugal favorit

- No, ako gledamo realno, Portugal je favorit, prije svega zbog toga što igra na svom terenu. To je velika prednost. Možda bi bilo sasvim drugačije da se igra ovdje u Turskoj, vezano baš za tu atmosferu na stadionu.

U novom formatu baraža, 12 timova podijeljeno je u tri staze u kojima po četiri reprezentacije igraju polufinalne i finalne duele. Samo pobjednik svake od ove tri staze osigurat će učešće na Svjetskom prvenstvu 2022. Pored Portugala i Turske, u trećoj stazi su Italija i Sjeverna Makedonija.

- Koliko znam, Turci nemaju nekih problema oko sastava. Osim povrijeđenog Merta Gunoka, u stroju su svi ostali igrači na koje je računao Stefan Kunc od kada je došao za selektora (19. septembar 2021. godine - op. a.) - otkriva Omerović.

S druge strane, Portugal je oslabljen. Van stroja su povrijeđeni Rui Silva i Pepe, te kartonirani Renato Sančes (Sanches), a pod upitnikom je nastup povrijeđenih Rubena Nevesa i Nelsona Semeda.

- S obzirom da su to finalne utakmice, sve je moguće. Kad se igra jedna utakmica tu nema mnogo kalkulacija. Da se igra i druga utakmica - na neki način, možda bi bilo drugačije ili više taktičke borbe. Te finalne utakmice ponekad i donose ta neka iznenađenja. U zavisnosti od kretanja rezultata, prestaju sve kalkulacije... U svakom slučaju, to će biti igra na sve ili ništa - istakao je trener specijalista za rad s golmanima, koji je trenutno bez angažmana.

Turcima su recept za uspjeh pokazale naše istočne komšije, koje su u zadnjem kolu minulih kvalifikacija za SP pobijedile Portugal u Lisabonu (1:2).

- Portugalci su imali neslavan završetak u grupi, bez obzira na to što su poveli 1:0. Uvijek su takva iznenađenja moguća... Onaj tim koji i dođe do neke prednosti neće je lako ni sačuvati. No, s obzirom na to da Portugalci već imaju to jedno negativno iskustvo protiv Srbije, bit će sigurno daleko motiviraniji i oprezniji. A imat će i veliku podršku navijača - naglašava Omerović.


Fahrudin Omerović. Arhiva

Državni tim

Neizbježna tema su i naši igrači u Turskoj.

- Edin Višća se dobro snašao u Trabzonu. Ipak, on je ovdje godinama u vrhunskoj formi. S obzirom na to da igra kao bočni napadač, uvijek je po broju asistencija i golova u vrhu... Također, sada mu je prednost i to što je otišao u Trabzon, koji je ovdje najbolja ekipa. Ima jedan kontinuitet forme.

Šteta je što Višća više ne igra za naš državni tim, jer su mu tek 32 godine.

- To je njegova odluka, premda ne mogu da shvatim kako se neki igrači tako lako mogu odlučiti da više ne igraju za reprezentaciju. Ne znam koji razlozi postoje za to? Da je u nekim poznim igračkim godinama – 35 ili 36, pa OK. Ali, kad pogledamo reprezentaciju Turske, Burak Jilmaz igra za državni tim u 36. godini, Ronaldo predvodi Portugal u 37. godini i još uvijek ima neke fudbalske ciljeve. Ipak, reprezentacija je jedna – klub uvijek može da se promijeni, a državni tim je jedan – zaključio je Omerović, koji je tokom svoje karijere branio za reprezentacije Jugoslavije i BiH.

Hajradinović u top formi

- Amir Hadžiahmetović igra dosta dobro u Konji, kao Amar Rahmanović i Ibrahim Šehić koji je – rekao bih, standardan. Amir je dosta napredovao, znam ga od početka kada smo ga sa 18 godina doveli u Konju. Ima kontinuitet napretka, što je jako bitno za igrača. Haris Hajradinović izuzetno kvalitetno brani boje Kasimpaše – ima veliki utjecaj u igri tima, od asistencija, do golova. On je jedan kompletan igrač - rekao je Omerović.

Hajradinović, podsjetimo, nije dobio poziv selektora naše reprezentacije Ivajla Peteva za martovske utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.