REPREZENTACIJA BIH

Ivajlo Petev: Moramo minimizirati greške protiv Gruzije

Više od 16 igrača ne mogu koristiti. Jako se ozbiljno pripremamo za ovu utakmicu, ali ko će igrati vidjet ćemo nakon sutrašnjeg sastanka, kaže selektor

Petev govorio o narednoj utakmici. Fena

M. K.

24.3.2022

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon četverodnevnih priprema u Trening centru NSBiH u Zenici, sutra igra prvu od dvije prijateljske utakmice na Stadionu "Bilino polje", a rival će im biti Gruzija (20:45).

Naredni će rival biti Luksemburg, s kojim će na istom stadionu i u istom terminu puleni bh. selektora Ivajla Peteva igrati u utorak, 29. marta.

Ovi se mečevi igraju u sklopu priprema pred početak trećeg izdanja UEFA Lige nacija, u junu mjesecu ove godine, a BiH će igrati u Trećoj grupi - Lige nacija B, u kojoj su još Finska, Rumunija i Crna Gora.

Petev na večerašnjoj pres-konferenciji pred zadnji trening nije govorio o sastavu.

- Više od 16 igrača ne mogu koristiti. Jako se ozbiljno pripremamo za ovu utakmicu, ali ko će igrati vidjet ćemo nakon sutrašnjeg sastanka. Bitno je da odigramo dobro i da damo najbolje od sebe, poručio je Petev, prenijela je FENA.

Pozitivna priča

Vrlo moguće je, dodao je, da će nastaviti igrati u sistemu 3-5-2, jer su, kako je podsjetio, većinu dobrih utakmica odigrali u takvoj postavci tima.

- Bitno je samo da minimiziramo naše greške te da idemo stvarati pozitivnu priču, podvukao je Petev.

Napomenuo je kako je oduševljen ponašanjem igrača u kampu te da mu je žao što nije malo više koristio kamp u Zenici i prošle godine.

- Napravili smo neke greške, ali sada ćemo ih ispraviti. Svaki dan moramo učiti iz naših grešaka, da budemo bolji. Mi imamo igrače, to sam se uvjerio na terenu i to me čini optimističnim, istakao je Petev.

Pobjedama će, smatra, vratiti povjerenje kod navijača te da smatra da će njegov tim upisati pobjedu, mada izuzetno respektira Gruziju.

Na novinarsko pitanje kako komentariše izjavu trenera milanskog Intera Simone Inzaghia da mu nije jasno da će Edin Džeko igrati prijateljske utakmice protiv Gruzije i Luksemburga, istakao je da treneri moraju imati više respekta jedni prema drugima.

- On je žrtvovao zdravlje za klub, a nama je falio u najvažnijoj utakmici. Džeko je naš kapiten i bez obzira da li je prijateljska utakmica, on je naš lider i treba nam, kazao je Petev.

Prvotimac francuskog Bordoa, Anel Ahmedhodžić, najavio je da ih očekuje teška utakmica, jer Gruzija ima kvalitetne igrače.

- Mogu stvoriti šanse iz ništa. Analizirali smo njihovu igru i, koliko sam vidio, dobra su ekipa. Ali, možemo ih dobiti, jer mislim da smo bolji, smatra Ahmedhodžić.

Podsjetio je kako je prvi put ovdje, u kampu u Zenici moj prvi osjećaj je da je sve profesionalno, da imaju sve potrebno za trening i odmor. Smatra da imaju dobre uslove te da mogu ponovo zadobiti podršku navijača.

Bez dvojice

- Jedino treba biti bitno kada si u reprezentaciji da dobro spavaš, jedeš… To je jedino bitno kada dođeš u reprezentaciju, odnosno kakav si profesionalac. Nije bitno u kojem si hotelu. Imamo dvije šanse, u kojima imamo priliku pobijediti. Ako odigramo dobro, ako počnemo pobjeđivati, mislim da ćemo sve vratiti sve na ranije stanje. Mislim da možemo napraviti dobre stvari, smatra Ahmedhodžić

Prvotimac turskog Bešiktaša Miralem Pjanić nije pozvan za ova dva meča zbog oporavka od povrede, a zbog povrede je otpao Sanjin Prcić iz francuskog Strazbura.

Prcić je bio pozvan, ali nije ni dolazio u Zenicu, kao ni golman turskog Gecepea Kenan Pirić, koji će ove pripreme propustiti iz privatnih razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.