LIGA PRVAKA

Ivica Barbarić za "Avaz": Atletiko neće riskirati

Ne vidim da će Simeone nešto mijenjati, smatra selektor U-19 reprezentacije BiH

Barbarić: U duelu Liverpula i Benfike nema nikakvih dvojbi. ARHIV

Piše: A. Vatreš

13.4.2022

Selektor naše juniorske (U-19) reprezentacije Ivica Barbarić (60) neko je ko odlično poznaje španski fudbal. Dugi niz godina Barbarić je kao igrač radio u ovoj zemlji, gdje je branio boje Real Burgosa (1989-1992), Rasing Santadera (1992-1993), Badahoza (1993-1995) i Almerije (1995-1996).

Stoga smo od njega zatražili mišljenje o večerašnjem revanšu četvrtfinala Lige prvaka između Atletiko Madrida i Mančester sitija, u kojem će gosti iz Engleske braniti 1:0 iz prvog susreta.

Različiti stilovi

- Prva utakmica je bila specifična. Dva totalno različita stila. Mančester siti ima velik izbor brzih i kvalitetnih igrača. To smo mogli vidjeti i u njihovoj posljednjoj utakmici protiv Liverpula (2:2). Tu je Gvardiola (Guardiola) „dobio“ na Liverpulov način igre, nije bilo toliko kombinatorike, koliko traženja boka. Atletiko je ekipa koja godinama igra na jedan specifičan način. Pored kvalitetnih igrača oni su uvijek u funkciji ekipe, Tu prvu utakmicu su igrali pet-pet, što se rijetko viđa – istakao je Barbarić.

Očekuje sličnu taktiku Dijega Simeonea (Diego) kao u prvom meču.

- Ne vidim da će Simeone tu nešto mijenjati. Oni će i dalje igrati čvrstu igru. Kvalitetni su, ali opet ne u rangu jednog Mančester sitija. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se to odvijati, da li će oni uspjeti na kontru, polukontru. Ne mislim da će u početku krenuti naprijed, to bi bilo rizično protiv ekipe kakva je Siti, koja se može prilagoditi. Iako se ne čini tako, oni mijenjaju svoj stil igre u tom širokom rasponu igrača – objasnio je Barbarić.

Šansa za Atletiko može biti i u tom ukinutom pravilu gola u gostima.

- Mislim da je to dobra stvar za fudbal, pošto su ekipe prije bile dosta limitirane. Bilo je dosta kalkuliranja, taj gol u gostima je puno značio. Toga više nema. I pored svega, očekujem opreznu igru Atletika, možda s rizikom u zadnjoj trećini utakmice – smatra Barbarić.

Drugi duel između Liverpula i Benfike, gdje “Redsi” imaju 3:1 iz prve utakmice, za njega je već riješen.

- Mislim da tu nema nikakvih dvojbi. Liverpul je kvalitetnija ekipa. Ima taj svoj prepoznatljiv stil. Sad su u jednoj velikoj formi, pogotovo u psihološkom smislu, jer su u prvenstvu poslije velikog zaostatka sad u ravnopravnom položaju sa Sitijem.

Ivica Barbarić. ARHIV

Veliki uspjeh

Barbarić je s bh. juniorima krajem prošlog mjeseca bio nadomak plasmana na EP, ali je u odlučujućem meču poražen od Francuske, protiv koje mu je odgovarao i remi.

- Gledam na to kao veliki uspjeh. Ja sam došao u trećem mjesecu prošle godine kada je bila korona. Kroz sve te utakmice smo morali selektirati igrače. Nije bilo puno vremena i bilo je dosta nepoznanica. Napravili smo dobru ekipu. Nismo imali potrebnu širinu na tom zadnjem okupljanju protiv Slovenije. Često sam zvao po 10-12 novih igrača da bi ih selektirao. Bili smo kratki s te strane. Međutim, prvu grupu smo prošli kao pobjednici, da bi u drugoj gdje smo bili još veći autsajderi završili na dvojbi prvog mjeseca s Česima i Francuzima na gol razliku – prisjetio se Barbarić.

Smatra kako je minuli turnir ogromno iskustvo za ovu talentiranu generaciju juniora.

- Žal je što ima jako malo uvida u tu selekciju. Mi u toj zadnjoj utakmici zbog povreda nismo imali dva fundamentalna igrača Kržalića i Čuića. Ne kažem da u punom sastavu ne bi izgubili s većom razlikom, međutim, taktika bi vjerovatno bila drugačija. Onako smo se povukli, mislio sam da je to najbolje. Kako god, to je ogromno iskustvo za ovu dobru generaciju, ali i nedostatak fokusa sistema. Često pitaju šta sad s ovim igračima, da li ih ubaciti u A selekciju... To nije tako jednostavno. Treba voditi računa o tim igračima, al kroz jedan pravilan proces – zaključio je Barbarić.

Istekao mu ugovor

Barbariću je istekao ugovor s N/FS BiH, te iz tog razloga ne razmišlja o narednom kvalifikacionom ciklusu, koji naš tim očekuje u septembru.

- Ne mogu razmišljati, jer mi je ugovor istekao. To je čudan način obnavljanja na dva-tri mjeseca. Mogu reći da sam zbog toga i ostao, da probam to promijeniti. To me je motiviralo. Ne znam šta će sada biti. Zašto Savez ništa ne radi, to je pitanje za njih – istakao je Barbarić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.