ANALIZA

Hoće li Savez produžiti ugovor selektoru Petevu?

Ako selektor Petev nije smijenjen nakon statistički najslabije odrađenih kvalifikacija u historiji, onda bi njegov odlazak sada - u najmanju ruku, bio apsurdan

Ivajlo Petev. NSBiH

Piše: G. Šumar

29.9.2022

Selektoru naše fudbalske reprezentacije Ivajlu Petevu (Ivaylo) krajem godine istječe ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, tako da je sada na potezu bh. fudbalska vlada.


Veliki uspjeh

Nakon kraha u kvalifikacijama za Mundijal 2022, osvajanjem prvog mjesta u Ligi nacija – grupa B, te plasmanom u viši rang i baraž za Evropsko prvenstvo 2024, kao i povratkom u drugu jakosnu grupu za žrijeb kvalifikacija Eura 2024, sigurno je ostvaren uspjeh. Međutim, u dobro obaviještenim bh. fudbalskim krugovima ponovo se dovodi u pitanje ostanak selektora Peteva na klupi „Zmajeva“, jer je navodno predsjednik NSBiH Vico Zeljković prije septembarskih utakmica protiv Crne Gore (1:0) i Rumunije (1:4) bio u potrazi za zvučnijim imenom na klupi „Zmajeva“.

Navodno, više nije „problem“ ni godišnja plaća od 360 hiljada KM, jer je Savez sada za poznatog fudbalskog stručnjaka spreman izdvojiti i puno više.

- Bilo je razmišljanja o novom selektoru ako ne bude rezultata u Ligi nacija. Nadam se da ćemo u narednom periodu na najbolji način riješiti i to pitanje, rekao nam je naš izvor iz Izvršnog odbora NSBiH.

Za 10. oktobar, podsjetimo, zakazana je tematska sjednica Izvršnog odbora NSBiH na kojoj će jedina tačka dnevnog reda bit će preispitivanje odluke o odigravanju zakazane prijateljske utakmice između reprezentacija Rusije i BiH u St. Peterburgu (19. novembar)...

- U posljednje vrijeme nismo nešto ni razgovarali o statusu selektora Peteva, saznajemo u kući bh. fudbala.


Podrška svlačionice

Ako selektor Petev nije smijenjen nakon statistički najslabije odrađenih kvalifikacija u historiji, onda bi njegov odlazak sada - u najmanju ruku, bio apsurdan. Međutim, kada je u pitanju Nogometni savez BiH, sve je moguće. Ništa nas više iz bh. kuće fudbala ne može iznenaditi...

Ipak, treba imati na umu i to da selektor Petev ima maksimalnu podršku kapitena Edina Džeke i svlačionice, te da je s prvim mjestom u Ligi nacija „kupio“ i navijače - bh. javnost.

Bugarin znatno popravio svoj skor

Selektor Petev je u trećem izdanju Lige nacija znatno popravio svoj ukupni skor na klupi „Zmajeva“. U ukupno 20 utakmica ostvario je šest pobjeda, te po sedam remija i poraza – indeks uspješnosti 1,25 (broj osvojenih bodova podijeljen s brojem utakmica). Tako je nadmašio nekoliko nekadašnjih selektora našeg državnog tima, od Fuada Muzurovića (indeks uspješnosti 1,28 i 1,00), Džemaludina Mušovića (0,71), Faruka Hadžibegića (1,14), Blaža Sliškovića (1,19), Mehe Kodre (0,50), do Dušana Bajevića (0,25).

Inače, najbolji indeks uspješnosti na klupi naše reprezentacije ima Mehmed Baždarević (1,92), a potom slijede Mišo Smajlović (1,70) i najuspješniji selektor Safet Sušić (1,59), koji je naš državni tim odveo na bar do sada jedino veliko takmičenje - Mundijal 2014, te Miroslav Ćiro Blažević (1,53) i Robert Prosinečki (1,50).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.