NOVI - STARI PROJEKT

Njemački klubovi ponovo ne žele ući u Superligu

Taj pokušaj da se formira Superliga propao je prije godinu i po. Od tada smo iznova i iznova ponavljali da smo protiv toga, rekao je Oliver Kan

Oliver Kan. Marca

G. Š.

20.10.2022

Ponovo je aktuelna tema evropske fudbalske Superlige. Novi izvršni direktor takmičenja u povoju Bern Rajhart, pokrenuo je seriju rasprava, pošto je u intervjuu za "Kadenu SER" pričao kako su se stavovi UEFA-e približili modernim tokovima više u posljednjih 12 sati, nego li u prethodnih 18 mjeseci.


Mali će moći da sanjaju o Superligi

Nijemac je još govorio kako sistem neće biti u potpunosti zatvoren, odnosno da će njegova svetinja rezultat zadržati nepromijenjen status. U prijevodu, mali će moći da sanjaju o Superligi. 

On nije mogao da potvrdi da li će osnivači i najbogatiji klubovi imati zagarantovano mjesto u takmičenju, jer o detaljima tek treba da se raspravlja. Bez obzira što su superligaši u neku ruku popustili - isprva ideja je bila da da iz nove Lige nema ispadanja - njemački klubovi nisu promijenili svoj stav. 

Bajern, Dormund i RB Lajpcig, koji su 2021. dobili poziv za učešće i odbili ga, tvrde da ne dolazi u obzir bilo kakvo razmatranje ulaska u projekat iza kojeg zasad zvanično stoje samo još Real, Barselona i Juventus. Prvi čovjek Bajerna Oliver Kan kaže da što se tiče njegovog kluba ne postoji ni najmanja dilema:

- Taj pokušaj da se formira Superliga propao je prije godinu i po. Od tada smo iznova i iznova ponavljali da smo protiv toga.

Za Superligu nije zainteresovana ni Borusija iz Dortmunda...

- Liga šampiona ima izuzetan format. Posebno će zanimljivo biti od 2024. godine. Također, osjećamo da je UEFA u dobrim rukama, vode računa o manjim klubovima, to je veoma važno, poručio je Hans Joakim Vacke.


Neće ni RB Lajpcig

Ako se od nekoga možda i moglo očekivati da bi projekat Superlige mogao da ga zainteresuje onda je to RB Lajpcig, koji nema mnogo dodira s njemačkim načinom poslovanja i funkcionisanja. 

- Rekli smo šta smo imali u aprilu 2021. godine. Ne želimo Superligu, naše mišljenje ostalo je nepromijenjeno, kazao je izvršni direktor Bikova Oliver Minclaf.

Podsjetimo, engleski klubovi su također načelno protiv napuštanja Lige šampiona. Oni su 2021. pristupili Superligi, a onda nakon pritiska s političkog vrha ipak istupili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.