VJEČITI DERBI HNL-A

Danas je praznik fudbala u Splitu: Hajduk ili Dinamo?

Dinamo gazi u prvenstvu, ima 11 pobjeda, a samo je Varaždin uspio da osvoji bod protiv učesnika Lige šampiona

Poljud će danas biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Hajduk/Facebook

Piše: G. Š.

21.10.2022

Činilo se tokom ljeta da će ove sezone zagrebački Dinamo imati ozbiljnog rivala u Hajduku. Splićani su najavili borbu za titulu osvajanjem Kupa Hrvatske, na startu evropske avanture izbačena je Vitorija iz Gimaraisa, ali žrijeb nije bio uz tim s Poljuda u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Stigao je Viljareal u plej-ofu i tu je bio kraj nadanja. Ubrzo je smijenjen litvanski stručnjak Valdas Dambrauskas, a kestenje iz vatre morao je da vadi mladi trener Mislav Karoglan...


Derbi je uvijek više od igre

S druge strane, Dinamo gazi u prvenstvu, ima 11 pobjeda, a samo je Varaždin uspio da osvoji bod protiv učesnika Lige šampiona. Modri su dobili Čelzi, kumovali otkazu za Tomasa Tuhela, a u elitnom takmičenju i dalje se bore u jakoj grupi sa Milanom, Salcburgom i "Plavcima" iz Londona.

Danas (18 sati je praznik fudbala u Splitu, igra se najveći derbi u Hrvatskoj, sudar Hajduka i Dinama koji bi mogao da bude i presudan u trci za krunu. Iako je prošla tek trećina šampionata (12 od 36 kola), prednost od osam bodova "Modrih" u odnosu na Splićane kapital je koji daje gostima mirniji ulazak u veliki derbi. 

Pobjeda četa Anta Čačića bi već odškrinukla vrata novog trofeja. Šampanjac bi već mogao da se hladi na Maksimiru.

Derbi je uvijek više od igre, ali je pritisak je na domaćinu. Torcida će biti 12. igrač Hajduka, ali kvalitet je na strani Dinama. Ljuti rivali su već dva puta igrali ove sezone. Oba puta su kao pobjednici izašli Zagrepčani. Dinamo je osvojio Superkup u predigri sezone poslije boljeg izvođenja penala, a u prvenstvu je bilo 4:1 za šampiona, iako su Splićani vodili na poluvremenu. Hajduk nije poražen od velikog rivala na Poljudu od septembra 2020. godine. Protekle sezone u dva derbija na splitskom stadionu pao je samo jedan gol, i to u mreži Dinama. Gol za pobjedu djelo je povratnika na Poljud, Nikole Kalinića.

Igrački kadar

Mislav Karoglan je preporodio Hajduk koji je vezao četiri pobjede, od toga tri u prvenstvu. Ne briljiraju Splićani, ali se bodovi pišu. Prošle nedjelje su dobili u gostima Goricu golom Marka Livaje u osmom minutu sudijske nadoknade (1:0). Prije toga je najbolji igrač Hajduka promašio jedanaesterac, ali se iskupio u posljednjim trenucima meča. Domaćin nema evropske obaveze, dok su misli Zagrepčana sigurno uperene na utorak (21 sati) na Maksimir kada stiže Milan u petom kolu Lige prvaka.

- Derbi s Hajdukom gledam kao generalku za Milan, rekao je trener Dinama Ante Čačić u najavi utakmice na Poljudu.

Čačić ima problema sa sastavom. Petorica imaju virus. Nevistić, Bulat i Emreli sigurno će propustiti derbi, dok su Ljubičić i Štefulj pod znakom pitanja. Također, Oršić i Mišić vratili su se poslije povreda. Oršić je propustio dvoboj s Varaždinom, ali trebalo bi obojica da budu potpuno spremna za novi obračun na Poljudu. U napadu je siguran Bruno Petković.

- Ne mislim da će ova utakmica riješiti prvenstvo. Ne treba misliti da je gotovo bez obzira na bodovnu razliku - rekao je Čačić

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 3.15. Pogledajte sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.