VILJAREAL

Odao počast preminuloj legendi kluba, a sudija ga isključio: Saigrači poludjeli

Glavni sudija Rikado de Burgos Bengoeće odlučio je da se drži pravila o skidanju dresa (iako nije potpuno skinut), pa je pokazao Baeni žuti karton

Baena je odlučio da povuče dres preko glave kako bi odao počast Hose Manuelu Lanezi. Printscreen / Twitter

A. Č. / Nova.rs

24.10.2022

Fudbaleri Viljareala uspjeli su da preokrenu i da slave protiv Almerije sa 2:1 u 11. kolu Primere, iako je neposredno nakon pogotka za izjednačenje isključen strijelac Aleks Baena (Alex Baena).

Baena je odlučio da povuče dres preko glave kako bi odao počast Hose Manuelu Lanezi, potpredsjedniku kluba koji je nedavno preminuo u 75. godini. 

Još važnije od funkcije koju je imao jeste posao koji je odradio Lanezi, pa ga mnogi smatraju arhitektom modernog Viljareala.

Ipak, glavni sudija Rikado de Burgos Bengoeće nije imao isto mišljenje. Naime, odlučio je da se drži pravila o skidanju dresa (iako nije potpuno skinut), pa je pokazao Baeni žuti karton. To ne bi bio problem da već nije imao žuti i da nije isključio igrača.

Nije promijenio odluku, ali nije uspio ni da shvati da je čitav stadion ustao da aplaudira zbog poteza Baene više nego zbog samog gola. Bio je ovo način da svi oproste od čovjeka koji je stvorio „Žutu podmornicu“ koja je i u Evropi bilježila odlične rezultate.

Negodovali su navijači, saigrači su poludjeli, pa je Pau Tores dobio žuti, a isključen je i Manu Morales, koji je bio najkreativniji u korištenju psovki. Ipak, sve je bilo u redu (koliko-toliko) kada je Nikolas Džekson pogodio za pobjedu u 94. minutu. Pobjeda koja je posvećena Lanezi.

Laneza je od 1993. godine u klubu i on je doveo Fernanda Roiga, španskog milijardera koji je četiri godine kasnije kupio klub. Tim iz grada od 50.000 ljudi je stigao u špansku elitu, osvojio je Ligu Evrope i dva puta bio polufinalista Lige šampiona.

Laneza je preminuo u 75. godini, mjesec dana nakon što mu je preminula supruga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.