BURA U TORINU

Čelnici Juventusa optuženi za finansijske maloverzacije: Ronaldo odbio svjedočiti

Tužilaštvo smatra kako su čelnici Juventusa krivotvorili financijska izvješća, jer postoji evidentan jaz između „pravih“ brojki i onih koje je objavio klub

Anjeli i Nedved: Teške optužbe. juvefc.com

G. Š. /La Stampe

25.10.2022

Juventus se suočava sa velikim problemima, kako na terenu tako i poslovanju. „Stare dame“ je tek osma u Seriji A, a protiv čelnika torinskog kluba pokrenut je istražni postupak zbog optužbi za fiktivno poslovanje i lažnu komunikaciju sa tržištem.


Završena preliminarna istraga

Tužiteljica grada Torina Ana Marija Loreto (Anna Maria) obavijestila je Juventusove članove uprave i direktore sa strateškim odgovornostima o završetku preliminarnih istraga koje su počele 2021. godine, prenosi SN.

Loreto je u izjavi za medije kazala također da je sudija istrage odbio zahtjev za kućnim pritvorom Juventusovog predsjednika, Andreu Anjelija (Agnelli).

Pod istragom je 16 osoba, a osim Anjelija, optužnica uključuje i Pavela Nedveda, Mauricija Arrvabenea (Maurizo Arrivabene) i bivšeg sportskog direktora Fabia Paratićija (Paratici), koji se u međuvremenu - 2021. godine, pridružio Totenhemu. U fokusu su financijska izvještaji od 2018. do 2020. godine, a većina se transfera smatra sumnjivima zbog, kako stoji u izvještaju, „prenapuhanih vrijednosti radi stjecanja kapitalne dobiti“. 

Tužilaštvo smatra kako su čelnici Juventusa krivotvorili financijska izvješća, jer postoji evidentan jaz između „pravih“ brojki i onih koje je objavio klub.

"Privatni ugovori"

Također, suprotno objavi kluba, igrači se tokom kovid-krize nisu odrekli po četiri mjesečnih plaća već samo jedne. Istražitelji su prema izvješću tužiteljice pronašli „privatne dogovore“ između igrača i kluba, prema kojima je Juventus garantovao bezuslovnu isplatu preostalih plaća čak i u slučaju mogućeg transfera.

U razdoblju potpisivanja inkriminiranih transfera igračem Juventusa postao je i Kristijano Ronaldo (Cristiano). Međutim, prema navodima "La Stampe", portugalski napadač trenutno iz Mančester junajteda odbio je zahtjev tužitelja i ne želi svjedočiti o pojedinostima vezanim uz transfer s Juventusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.