FK SARAJEVO

Slaviša Vukičević za "Avaz": Najveća nagrada za jedan klub su sretni navijači

Nije sve samo u novcu, nego i u organizaciji i ljudima, rekao je nekadašnji as bordo tima

Vukičević (drugi s lijeve strane): Najveći problem je organizacija. Društvene mreže

Piše: G. Š.

25.10.2022

Fudbalski klub Sarajevo jučer je proslavio 76. rođendan. U međuvremenu, klub s Koševa osvojio je dvije titule prvaka bivše Jugoslavije, te pet bh. titula, uz osvojenih sedam kupova BiH, te jedan Superkup BiH.


Najveći klub

- Sarajevo je, historijski, naš najveći klub, rekao je nekadašnji as bordo tima Slaviša Vukičević (60) i dodao:

- Mislim da je osvajanje prve dvije šampoinske titule (1966/67 i 1984/85 - op.a.) bio najljepši period za naše navijače, ali i sve nas koji živimo FK Sarajevo. Tada je na nezaboravnim, historijskim utakmicama našeg kluba bilo i po 50 hiljada gledalaca. Stariji navijači - pravi zaljubljenici našeg kluba, sigurno se sjećaju tih utakmica. Naprimjer, meni je u najdubljem sjećanju ostala naša pobjeda nad Crvenom zvezdom od 2:1, nakon koje smo osvojili drugu titulu šampiona – 30. juni 1985. godine. I sad mi je u glavi slika dolaska navijača na stadion, pune tribine, atmosfera na Koševu, ali i odnos naših navijača sa protivničkim navijačima, ali i sa nama. Često smo se družili i van terena

Ističe da je najveća nagrada za svaki klub, kako kaže, kad navijači imaju osmjeh na licima.

- Oni rade pet ili šest dana u sedmici, a onda odu na utakmicu i sa zadovoljstvom troše svoj novac na ulaznice, putovanja, navijačke rekvizite... Vidjeti ih nasmijane, zadovoljne, radosne... za nas je bila velika radost - sreća. To se ne može platiti.

Na pitanje kako vidi sadašnju situaciju u i oko FK Sarajevo, Vukičević je odgovorio:

- Uvijek govorim da je najveći problem organizacija – od samo Saveza, do kluba. Vidim da su se počeli raditi tereni, odnosno da se poboljšavaju uslovi za razvijanje mladih fudbaleri. To je jedan od primarnih faktora za uspjeh u fudbalu. Naravno, pratim i rezultate naše Akademije – nedavno sam bio u Trening kampu FK Sarajevo u Butmiru... Mislim da je to budućnost, ne samo Sarajeva, nego svih klubova. Svi trebaju imati zatvorene centre za treninge, konstatuje nekadašnji as FK Sarajevo.


Uslovi i rezultat

Bordo tim ima sve to – od Trening centra i do Akademije, ali i riješenu finansijsku situaciju, ali nema adekvatnih rezultata prvog tima.

- U BiH, kada se priča o nekom klubu, obično se kaže nema finasija - nema novca... FK Sarajevo ima sve to, ali nema rezultata. Znači, nije sve samo u novcu, nego i u organizaciji i ljudima. Kad postavite prave ljude na pravo mjesto, uz sve pomenuto, rezultati će sigurno doći. Bar naš klub je izbacio ili ima jako veliki izbor kvalitetnih, stručnih ljudi za rukovodeća mjesta. Međutim, jako je bitno koga ćete izabrati – u svim strukturama. A sve nas - bivše igrače, naravno da interesuju i rezultati. Teško preživljavamo kada naš klub ostvaruje slabe rezultate, sve komentarišemo na našoj grupi... Naravno, uvijek smo spremni i pomoći – zaključio je Vukičević.



Ishitrene odluke

Vukičević je poželio FK Sarajevo da se što prije stabilizuje.

- Ne treba samo donositi ishitrene odluke, polako. Međutim, drago mi je što su i naši navijači prepoznali gdje je ili u čemu je problem – bar tako vidim po društvenim mrežama, te što i dalje ostaju vjerni klubu. Ne može se izgubiti ljubav prema klubu zbog dva ili tri poraza. Idemo dalje – rekao je Vukičević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.