MUNDIJAL 2022.

Dešam objavio spisak: Previše tražite od mene, ne mogu na to da vam odgovorim

Opcija je i da se neko od njih izvuče na stranu, ali nije jedino rješenje, rekao je selektor Francuza

Didije Dešam. NSBiH

G. Š.

10.11.2022

Kao da je osuđenik, a na svjetski prvak. Sam protiv svih našao se Didije Dešam, suočen sa pitanjima što je pozvao ovog, a nije onog, kako će Francuska da djeluje u Kataru, koji sistem će da koristi, da li je mogao da izabere neka druga rješenja...


Ubojit napad

Selektor aktuelnih vladara planete i, uz Brazilce, glavnih favorita za slavlje na predstojećem Mundijalu 2022. potanko je objasnio (skoro) svaku odluku. Jedino baš nije želio da otvori karte do kraja kad su ga pitali kako planira da istovremeno drži na terenu najveće uzdanice reprezentacije - Karima Benzemu, Antoana Grizmana i Kilijana Mbapea.

- Previše tražite od mene... Ne mogu na to da vam odgovorim. Opcija je i da se neko od njih izvuče na stranu, ali nije jedino rješenje. Znam kako ćemo početi prvu utakmicu, u nadi da se ništa loše neće desiti. Idealno znači da sve fudbalere stavimo na pozicije na kojima se najbolje osjećaju, mada će možda biti malih izmjena - sleže ramenima Dešam poslije objavljivanja putnika na Mundijal 2022.

Možda je najlogičnije da Grizman bude na neki način žrtvovan, u Atletiku zna da se vrati do centra, organizuje igru.

- Čak i kad je ofanzivan to ga ne sprječava da se spusti u nisku zonu. Ponekad to čini previše za moj ukus. U klubu baš to radi. Kad mijenja poziciju onda se oformi trougao na sredini terena, što mu ne predstavlja problem. Bitno je uravnotežiti ekipu - konstatuje prvi strateg "Trikolora“.

Kako naći poziciju Olivijeu Žiruu pošto je sam Dešan prije godinu smatrao da napadač Milana neće ići na Mundijal 2022. ako Benzema i Mbape budu zdravi?

- Da li sam tako rekao? Vi ste samo tako protumačili. Ako sam ga poveo onda to znači da, prvo, vjerujem Žuruu, a drugo, njegova situacija sad nije ista kao 2021. Nisam ograničen, vjerujem mu i on to zna - kategoričan je selektor Francuza.


Pogba i Kante

Znaju i protivnici da Francuska nije jaka kao prije četiri godine, prevashodno na sredini terena. Nedostaju joj Pol Pogba i Engolo Kante (povrijeđeni) zbog čega se javnost pita da li se na vrhu svijeta može opstati sa "dječurlijom"?

- Niko ne zna odgovor na to pitanje. Zna se šta Pogba i Kante predstavljaju po pitanju iskustva i liderskih sposobnosti. Srećom, Čuameni, Fofana, Genduzi i Veretu imaju minute u selekciji. Ne kao prethodna dvojica, ali će dati sve od sebe.

Dešam je izabrao devetoricu defanzivaca, od čega čak omoricu stopera. To bi za posljedicu trebalo da ima povratak na formaciju sa četvoricom u odbrani, iako je na dosta utakmica probao i sistem sa trojicom stopera.

- Mogu da potvrdim da ćemo igrati sa četvoricom u odbrani. To će se uvijek potezati kao tema. Bilo je dosta dobrih detalja u sistemu sa trojicom, ali je bilo i poteškoća, često smo bili van balansa, a na velikom takmičenju morate da budete čvrsti pozadi. Opcija sa četvoricom u liniji mi se više sviđa, pogodnija je za nas - zaključio je Dešam.

Žrtva takvog opredjeljenja je Žonatan Klos, koji u Marselju zatvara cijelu desnu stranu.

- Svjestan sam njegovog i razočaranje Luke Dinja (lijevog beka, op. a.), međutim, ovo su striktno sportski razlozi. Što se tiče Klosa, stvarno je sistem jedini razlog.

Dešan se opredelio za braću Ernandez (Tea i Lukasa), tako da nije bilo mjesta za Ferlana Mendija ili Luku Dinja lijevo.

- Ako već moram da biram, njih dvojica nam garantuju veću sigurnost.

Kao posljednja brana bit će golman. Oko startnog nema dileme (Igo Loris), ali je dio javnosti iznenađen izborom Stiva Mandande u situaciji kad je povređen Milanov Majk Menjan.

- Iskusan je i takmičarski nastrojen, rekao je Didije Dešam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.