SVJETSKO PRVENSTVO

Geret Sautgejt riješio sve dileme: Galager posljednji uletio na spisak

Čekalo se samo da Geret Sautgejt saopšti ko će zauzeti posljednje mjesto. Ispostavilo se da je ono bilo sačuvano za Čelzijevog veznjaka Konora Galahera

Geret Sautgejt. Twitter

G. Š.

10.11.2022

Dugo iščekivani spisak engleske reprezentacije prošao je bez velikih iznenađenja. Sat vremena prije zvaničnog objavljivanja spiska u engleskim medijima procurilo je 25 od 26 imena. Čekalo se samo da Geret Sautgejt saopšti ko će zauzeti posljednje mjesto. Ispostavilo se da je ono bilo sačuvano za Čelzijevog veznjaka Konora Galahera.


Pritisak nacije

Džejms Medison je konačno dobio toliko očekivani, zasluženi poziv. Dugo je Sautgejt ignorisao vezistu Lestera, držao ga na debitantskom nastupu iz novembra 2019. godine, ali na pritisak nacije i prije svega formu 25-godišnjeg veznjaka ovog puta nije ostao imun. Gledano isključivo statistički, Medison je u proteklih godinu i kusur dana bio najbolji engleski veznjak. Od starta prošle sezone direktno je učestvovao u postizanju više premijerligaških golova od bilo kojeg drugog engleskog veznaka - 18 golova, 12 asistencija.

Od igrača koji su bili pod znakom pitanja zbog povreda "preživeli su" Kajl Voker i Kalvin Filips. Ris Džejms i Ben Čilvel pak nisu, poznato je još prije nekoliko dana bilo da su definitivno otpali, što je otvorilo dodatna dva mjesta u defanzivi. I mada Sautgejt ni ranije nije računao pretjerano na njega, na osnovu svega prikazanog od prelaska u Milan Fikajo Tomori je prema mišljenju mnogih trebalo da se nađe među putnicima. Kao da ga je Sautgejt precrtao samo na osnovu dvomeča sa Čelzijem u Ligi šampiona

Od onih koji su poziv bez ikakve sumnje zaradili je Ben Vajt. Igra fantastično od starta sezone, i to ne na svojoj prirodnoj poziciji stopera, već kao desni bek, te će dobro doći Sautgejtu zbog polivalentnosti. U isti koš sa Vajtom ide i trio Kiran Tripije, Nik Poup, Kalum Vilson, na čiji račun idu ogromne zasluge za Njukaslovo visoko treće mjesto poslije 14. utakmica. Vilson doduše za razliku od druge dvojice nije imao sigurno mjesto, jer Ajvan Toni je sa osam golova istakao ozbiljnu kandidaturu za odlazak u Katar, ali se Sautgejt odlučio za četiri godine starijeg napadača kojeg nije bilo u protokolu na samo jednoj od šest utakmica Lige nacija ove godine.

U opticaju su je bio još Tami Ejbraham koji zbog mršavog učinka na startu sezone nije ni mogao pretjerano da se nada pozivu. Iz istog razloga na spisku nema ni Džejmsa Vord Prauza u veznom redu, Džeroda Bouvena i Džejdona Sanča na krilu, Džoa Gomeza u odbrani...

Spisak igrača

Golmani: Džordan Pikford (Everton), Nik Poup (Njukasl), Aron Ramsdejl (Arsenal)

Odbrana: Trent Aleksander Arnold (Liverpul), Konor Koudi (Everton), Erik Dajer (Totenhem), Hari Megvajer (Mančester junajted), Luk Šo (Mančester junajted), Džon Stouns (Mančester siti), Kiran Tripije (Njukasl), Kajl Voker (Mančester siti), Ben Vajt (Arsenal)

Vezni red: Džud Belingem (Dortmund), Mejson Maunt (Čelsi), Kalvin Filips (Mančester siti), Deklan Rajs (Vest Hem), Konor Galager (Čelsi), Džordan Henderson (Liverpul)

Napad: Džejms Medison (Lester), Markus Rašford (Mančester junajted), Fil Foden (Mančester siti), Džek Griliš (Mančester siti), Hari Kejn (Totenhem), Bukajo Saka (Arsenal), Rahim Sterling (Čelsi), Kalum Vilson (Njukasl)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.