GENERALNA PROBA

Santos: Ronaldo neće biti spreman, gastritis fizički utiče na igrače

Svi igrači koji su ovdje mogu da igraju od starta, nema A ili B tima, rekao je selektor Portugala

Fernando Santos. Marca

G. Š.

17.11.2022

Portugalci ne spadaju u najuži krug favorita za titulu na Mundijalu 2022, ali nikada ne smije da se potcijeni ekipa koja u svojim redovima ima Kristijana Ronalda, Bernarda Silvu, Bruna Fernandesa, Žoaa Feliksa... Četa Fernanda Santosa, šampion Evrope iz 2016. godine, preko baraža sa Makedonijom izborila je SP, a danas (19.45 sati) će u Lisabonu na stadionu Sportinga Žoze Alvalade u generalci pred Katar da odmjeri snaga sa Nigerijom. 

Niko ništa nije dužan da uradi

Superorlova neće biti na centralnom sportskom događaju ove godine poslije poraza u baražu od Gane. Glavna tema u svijetu sporta posljednjih dana bio je kontroverzni intervjuu koji je Ronaldo dao britanskom novinaru Pirsu Morganu. Portugalski novinari na konferenciji za medije pitali su iskusnog stručnjaka da li je zbog starih zasluga prinuđen da stavi jednog od najboljih fudbalera svih vremena u startnu postavu na Mundijalu 2022.

- Niko ništa nije dužan da uradi. Svi igrači koji su ovdje mogu da igraju od starta, nema A ili B tima. Loše za mene bi bilo da nije tako. Svi konkurišu za tim, diplomatski je odgovorio selektor Portugala Fernando Santos, prenosi "Abola".

Ronaldov intervju je poremetio i svlačionicu Portugala, posebno odnos sa još uvijek saigračem iz Junajteda Brunom Fernandesom.

- Kao što je Žoao Mario jučer rekao ovdje, navikli smo da četiri ili pet pitanja na konferencijama za novinare budu o Ronaldu. To je pitanje koje nema veze ni sa nama ni sa reprezentacijom. Odlučio je da da lični intervju, o reprezentaciji i nije pričao, i zato to moramo da poštujemo. Sada se mnogo priča o toleranciji, tako da ne vidim da neko u reprezentaciji razmišlja o ovoj temi ili komentariše ovu temu, naprotiv, istakao je Santos i potvrdio da Ronaldo neće igrati večeras protiv Superorlova.

Ne može da trenira

- Neće biti spreman, odmara se. Kao što znate, gastritis fizički utiče na igrače.

Novinari su bili uporni - da li Ronaldo zaista ima gastroenteritis ili je to izgovor?

- Da, on zaista ima gastroenteritis i ne može da trenira.

S druge strane, iznenađenje na spisku Portugalaca je mladi Antonio Silva, koji ima samo 18 utakmica kao profesionalac.

- Ako je pozvan, to je zato što vjerujem u njega i imam potpuno povjerenje. Prilikom odlučivanja da uzmem četiri stopera, trojica su bila praktično sigurna, Danilo, Pepe i Ruben Dijas, osim ako nije bilo problema, a od ostalih sam gledao mnoge utakmice u evropskim takmičenjima i glavne u portugalskoj ligi - zaključio je Santos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.