SVJETSKO PRVENSTVO

Meho Kodro za "Avaz": Luis Enrike baš forsira i hoće da ima mladu ekipu, jer želi malo više “gladi”

Srbija i Hrvatska nisu glavni favoriti, ali mogu biti iznenađenje, ako se to uopće više može tako nazvati, rekao je naš fudbalski stručnjak

Meho Kodro. FC Stade Lousanna

Piše: G. Šumar

19.11.2022

Naš fudbalski stručnjak s „privremenom“ španskom adresom Meho Kodro (55) smatra da „Crvena furija“ i s podmlađenim timom, kako kaže, može puno napraviti na Mundijalu 2022.


Ista priča

- Uvijek se ponavlja priča oko favorita na najvećem, planetarnom takmičenju, rekao je Kodro u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Ne znam ko je favorit, ali mi bar sada izgleda kao i pred ostala, prethodna svjetska prvenstva. Otprilike, slična priča. Favoriti su od Argentine i Brazila, do evropskih selekcija – Španije, Francuske... Također, tu su i tri-četiri ekipe od kojih se nadam da bi mogli napraviti iznenađenje. I na prethodnom Mundijalu u Rusiji je bilo iznenađenja, a sada očekujem – tako da kažem, nešto više od Belgije. Pa i naše komšije, Srbija i Hrvatska, imaju dobrih ambicija, iako imaju teške grupe. Ako prođu grupe, onda se može dogoditi svašta.

Imajući u vidu kapacitet ekipe, Kodro smatra da su naše komšije, kako kaže, drugi nivo.

- Nisu glavni favoriti, ali mogu biti iznenađenje, ako se to uopšte više može tako nazvati. Uglavnom, puno će toga zavisiti od prvog kruga – kako će se to sve dešavati, kako će se ko prilagoditi, konstatira naš fudbalski stručnjak.

Analizirajući trenutnu situaciju u redovima Španije, s obzirom na to da živi u San Sebastijanu, ističe:

- Ne bih rekao da je situacija nestabilna, nego da je ekipa dosta mlada. A očekivanja ovdje su „vruće – hladno“. No, činjenica je da je to baš talentirana ekipa koja je u Katar otišla s velikim željom da napravi baš nešto pravo. Kad sve pomno analiziram, malo je to pod upitnikom. Što se tiče kvaliteta, Španija može igrati i pobijediti svakog protivnika. Mislim da će biti težak zalogaj svima - naglasio je nekadašnji as Veleža, Real Sosijedada, Barcelone, Tenerifa, Alavesa...


Mlada ekipa

Na pitanje kako komentira nepozivanje iskusnog Serhija Ramosa (Sergio - PSG), Kodro je odgovorio:

- Malo me to iznenadilo. No, imajući u vidu da Luis Enrike baš forsira i hoće da ima mladu ekipu, jer želi malo više “gladi” u ekipi, odabrao je neku drugu vrstu igrača. S obzirom na Ramosovo iskustvo i činjenicu da je u posljednje vrijeme igrao dosta dobro, očekivao sam da će to njegovo iskustvo biti važan faktor za podmlađeni tim.

Jednostavno, tu se baš vidi uloga Luisa Enrikea, koji u stroju želi mladu ekipu. Uglavnom, tako je i birao... Vidjet ćemo – to je kao i sve ostalo, ako bude rezultat, svi će reći: „Bio je upravu“, a ako ne bude, sjetit će se Ramosa. To tako ide – zaključio je Kodro.

Senegal je opasan protivnik

S obzirom na klimu i ukupni ambijent, Kodro prognozira da ovaj put i selekcije iz Afrike mogu napraviti iznenađenje.

- Na neki način, ovo je njihov period, njihova klima, ali i njihov ukupni ambijent. Senegal ima mogućnost za to, iako su u nezgodnoj grupi i hendikepirani neigranjem Sadio Manea. No, imaju oni još dobrih igrača, koji svakome mogu napraviti problem. Oni su bili i prvaci Afrike, tako da se sada očekuje da nešto urade i na svjetskoj smotri. Što se tiče ostalih ekipa iz Afrike, ne znam? Vidim da Gana ima mladu ekipu, Maroko ima dobre igrače, ali ne znam kakva će sada biti ekipa. Ustvari, ne znam kakav će trag ostaviti odlazak Vahe (Vahid Halilhodžić – op. a.). Ne znam da li je Kamerun sposoban za nešto više - rekao je Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.