OBRUŠIO SE NA NOVINARE

Iranski selektor bijesan zbog političkih pitanja

Pustite djecu da se igraju, poručio je Keiroš

Kirož: Oni su samo obični fudbaleri. TWITTER

A. V.

22.11.2022

Selektor reprezentacije Irana Karlos Keiroš (Carlos Queiroz) dao je u ponedjeljak oduška svom bijesu zbog igrača koji su uvučeni u krizu kod kuće, poručivši Irancima da ne maltretiraju i politiziraju njegovu ekipu i da im dopuste da se usredotoče na svoju kampanju za Svjetsko prvenstvo.

Govoreći nakon poraza njegove momčadi od Engleske (2:6) na otvaranju Svjetskog prvenstva u Dohi, Keiroš je rekao da su njegovi igrači žestoko kritizirani i čak im se prijetilo zbog stvari koja nemaju nikakve veze s fudbalom.

Selekcija Irana bila je u centru pažnje uoči Svjetskog prvenstva, a mnogi su Iranci tražili njihovu javnu potporu protestu protiv iranskih klerikalnih vladara, najvećih od Islamske revolucije 1979. godine. Navijači su optužili ekipu da se priklonila nasilnom državnom gušenju nemira, tokom kojih je prema aktivistima ubijeno više od 400 ljudi, uključujući desetke maloljetnika.

- Onima koji dolaze ometati tim s pitanjima koja se ne tiču samo fudbala, nisu dobrodošli. Oni su samo obični fudbaleri - rekao je Kirož na konferenciji za novinare.

- Pustite djecu da se igraju. Jer to je ono što oni traže. Željeli su predstavljati zemlju, predstavljati narod, kao i svaka druga reprezentacija koja je ovdje. I kod svih reprezentacija, postoje problemi kod kuće.

Protesti su zahvatili Iran otkako je prije dva mjeseca umrla mlada žena, Mahsa Amini, nakon njezinog uhićenja zbog kršenja strogih islamskih pravila oblačenja u zemlji.

Uoči utakmice niti jedan iranski igrač nije izrazio podršku protestima, iako je kapiten tima Ehsan Hajsafi u nedjelju oprezno prekinuo njihovu šutnju o protestima Svjetskog prvenstva i rekao da njegov tim podržava i suosjeća s njihovim narodom.

No, u znak solidarnosti u ponedjeljak, ekipa je odbila pjevati himnu prije utakmice, a proslava njihova dva gola je prošla tiho, bez slavlja.

Kirož, koji je vodio Iran na Svjetskom prvenstvu 2018., rekao je da je ponosan na svoje igrače zbog političkog pritiska s kojim su se morali nositi te je pozvao Englesku i nadolazeće protivnike u grupi B Vels i Sjedinjene Države da ih razumiju.

- Nadam se da će imati hvale za naše igrače za hrabrost da pokušaju igrati utakmicu. Jer nije u redu doći na ovo Svjetsko prvenstvo i tražiti od njih da rade stvari koje nisu njihova odgovornost, to nije njihova misija. Oni su ovdje da ljudi odaju počast ljudima, donose ponos, donose radost i sreću ljudima. To je razlog zašto su ovdje - zaključio je Keiroš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.