SVJETSKO PRVENSTVO

Edin Ćurić analizira za “Avaz”: Ostrvski derbi poslastica dana

Engleska ne bi trebala kalkulirati u ovoj utakmici, jer joj samo pobjeda garantira prvo mjesto

Edin Ćurić. FK Željezničar

Piše: G. Šumar

29.11.2022

Na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru danas počinje odlučujuće 3 kolo. Prvi će na teren – od 16 sati, izaći Ekvador i Senegal, odnosno Nizozemska i Katar, a potom od 20 sati i Iran i Sjedinjene Američke Države, te Vels i Engleska. Ekvador ili Senegal, pitali smo direktora omladinskog pogona FK Željezničar Edina Ćurića, koji je kao fudbaler ostavio (pre)dubok trag na Grbavici, ali i u bh. fudbalu.


Samo pobjeda

- Neizvjesna utakmica dvije dobro organizirane ekipe u kojoj Senegalu odgovara samo pobjeda. Ekvador je protiv Nizozemske pokazao da može dobro da igra visoki presing u posjedu lopte protivnika.

Isto bi trebao ponoviti i protiv Senegala. Ako se odluči da igra opreznije i na neriješen rezultat, motivirani igrači Senegela imaju dovoljno kvaliteta da to eventualno iskoriste - analizira Ćurić.

Nizozemska je apsolutni favorit protiv Katara.

– Utakmica u kojoj je do sada neuvjerljiva Nizozemska veliki favorit. Sigurno je da će ići na pobjedu kako bi bili prvi u grupi i na taj način izbjegli Engleze u nokaut-fazi takmičenja. S druge strane, Katar će sigurno dati sve od sebe da na oproštaju pred svojom publikom pokušaju igrati neriješeno, konstatira direktor omladinskog pogona kluba s Grbavice.


Ubitačna tranzicija

Iran i SAD u direktnom duelu odlučuju o putniku u nokaut-fazu.

– Utakmica između dvije dobre ekipe u kojoj SAD mora pobijediti. U duelu protiv Velsa, Iran je pokazao da ima ubitačnu tranziciju poslije osvojene lopte i kontranapad. Vjerovatno će istu taktiku primijeniti i u ovoj utakmici, jer mu odgovara neriješen rezultat. Interesantna utakmica pogotovo ako se zna da su SAD u stanju da naprave dobro organiziran visoki presing. Vidjeli smo to u utakmici s Velsom.

Ostrvski derbi je poslastica dana.

– Engleska ne bi trebala kalkulisati u ovoj utakmici, jer joj samo pobjeda garantuje prvo mjesto. Veliki rivalitet između ove dvije reprezentacije može utakmicu učiniti neizvjesnom do kraja – zaključio je Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.