KOMENTAR EKSPERTA

Mersad Selimbegović za "Avaz": Nijemci su upali u Gvardiolinu zamku

Njemačka se pati, nije to - to što svi očekuju, smatra bh. stručnjak

Selimbegović: Miler je jedan od najvećih problema. KICKER.DE

Piše: A. Vatreš

30.11.2022

Svjetsko prvenstvo u Kataru do sada je donijelo mnoštvo iznenađenja. Pokazalo se da ekipe sa statusom autsajdera na papiru mogu ravnopravno igrati sa favoritima, pa čak i pobijediti.

Problem napadača

To je na svojoj koži najbolje osjetila Njemačka, koja je na startu senzacionalno izgubila od Japana (1:2), da bi u drugom kolu protiv Španije (1:1) spašavala živu glavu. Tako pred odlučujući duel s Kostarikom ne ovisi sve o njoj, već i o ishodu duela Španije i Japana.

- Njemačka se pati, nije to-to što svi očekuju. Imaju problema. Nekoliko ključnih igrača je bilo povrijeđeno – kazao je za “Dnevni avaz” Mersad Selimbegović (40), trener njemačkog drugoligaša Regenzburga i nastavio:

- Jedan od najvećih problema je Tomas Miler (Thomas Muller), koji je u nikakvoj formi. Tu je i taj problem centralnog napadača. Nijemci su prije 10-12 godina upali u zamku s Gvardiolom (Guardiola), igranja bez pravog špica, kojeg sada nemaju. Oni ne mogu igrati kao Barcelona ili Španija. Sad plaćaju cijenu za to.

Uprkos svemu, Selimbegović vjeruje kako se Nijemci mogu izdići iz svega.

- Nijemci kao Nijemci. Mislim da će oni iz svake utakmice izvlačiti pouke i biti sve bolji i bolji. Oni su najpoznatija ekipa kada je turnir u pitanju. Ako prođu grupu bit će još bolji i stići će daleko – smatra Selimbegović.

Krug favorita

Kada su favoriti za osvajanje turnira u pitanju, Selimbegović je izdvojio nekoliko reprezentacija.

- Argentina još nije odigrala dobru utakmicu, ali ipak su tu – u igri. Oni kad počnu igrati dobro onda će se na njih moći najozbiljnije računati. Mislim da je Brazil do sad odigrao dobro, Francuzi su prošli i na njih se uvijek mora računati, ali imaju puno povreda. Bit će interasantno hoće li to moći nadoknaditi. Francuska, Brazil i Španija su te neke selekcije u užem krugu favorite – istakao je Selimbegović.

Saudijci iznenađenje

Govorio je i o iznenađenjima turnira.

- Najprijatnije iznenađenje za mene je Saudijska Arabija. Mislim da su zaslužili protiv Poljaka puno više. Način na koji igraju, hrabro, ali ne samo da ganjaju, već znaju i s loptom. Zaista su me iznenadili – kazao je Selimbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.