SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Hakimi: Ne vidim problem zašto ne bismo pobijedili Španiju

Selektor nam je usadio pobjednički mentalitet i znamo da možemo i više od ovoga, rekao je adut Marokanaca

Ašraf Hakimi. Twitter

Er. B.

6.12.2022

Pred dvije godine Ašraf Hakimi (Achraf) bio je jedan od najzaslužnijih fudbalera za titulu šampiona Italije koju je osvojio Inter. Neprestani hvalospjevi na račun Marokanca, konstantna priča o najboljem desnom (ving)beku planete i igraču kakve je vrlo teško napraviti - izbrusiti, ili pronaći u modernom fudbalu. A onda je uslijedio transfer u PSG u ljeto 2021. vrijedan 68.000.000 eura i stapanje sa plejadom zvijezda u čijoj je sijenci dobrim dijelom zamaskirana njegova dominacija po čitavoj desnoj strani. Zato je malo reći da nekadašnji fudbaler Real Madrida uživa u reprezentativnim pustolovinama u Kataru. 

Uloga u igri

- U Parizu sam okružen sjajnim fudbalerima, kao i u reprezentaciju, ali u Maroku, imam mnogo značajniju ulogu u igri, rekao je Hakimi i dodao:

- Mnogo češće sam u kontaktu s loptom, osjećam da radim važne stvari. U Parizu je drugačije. Ponekad trčim i na kraju ne dobijem loptu. U reprezentaciji saigrači pokušavaju da me pronađu. Znaju koliki doprinos mogu da dam i ofanzivno i defanzivno, te mi podižu samopouzdanje koje pokušavam da im vratim, rekao je Hakimi.

S 24 godine Hakimi već ima 57 nastupa za “Lavove Atlasa” i po osam pogodaka i asistencija. Upravo on bi mogao da bude jedan od glavnih pokretača Maroka protiv Španije u historijskom pohodu na četvrtfinale SP.

- Rođen sam u Madridu, imam nekoliko nastupa za mlađe selekcije Španije, ali osjetio sam da to nije mjesto za mene. Nisam se osjećao kao kod kuće. Ne mogu da kažem da je bio bilo kakav određeni problem, već jednostavno to nije bilo to. Ja sam Marokaac i tako se ponašam, rekao je Hakimi i dodao:


Jedinstven osjećaj je igrati za svoju zemlju

- Zaslužili smo sve što smo ostvarili. Selektor nam je usadio pobjednički menatalitet i znamo da možemo i više od ovoga. Vjerujem da i u Španiji nisu baš oduševljeni što igraju protiv nas, pa ne vidim problem zašto onda ne bismo prošli dalje.

Rezultati koje su na Mundijalu ostvarili Hakimi i društvo donio je veliku euforiju, što je samo još veći motiv za njega.

- Jedinstven je osjećaj igrati za svoju zemlju, pogotovo kada imamo priliku da ispišemo historiju fudbala u Maroku. Zaista je fantastično vidjeti koliko nas podržavaju, kako žive sa našim uspjesima i koliko nam šalju pozitivne energije. To nam daje snagu da nastavimo s dobrim partijama – zaključio je Hakim

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.