PRAVILA TURNIRA

Svi su se čudili kako su Francuzi smjeli napraviti sedam izmjena: Ovo je objašnjenje

Dešam napravio sedmu promjenu u zadnjim sekundama produžetka, zamijenivši Kundea sa Dizazijem

Detalj sa utakmice. Anadolija

A. Č.

19.12.2022

Argentina je osvojila Svjetsko prvenstvo 2022 nakon što je poslije penala u finalu pobijedila Francusku 4:2. 

Argentina je vodila 2:0 do 80. minute, da bi onda Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) s dva gola u manje od dvije minute odveo utakmicu u produžetak. Mesi je u 108. minuti vratio Argentinu u vodstvo, a penale je Francuskoj osigurao Mbape hat-trickom iz penala u 118. minuti.

Tako je Argentina treći put u svojoj historiji postala svjetski prvak (nakon 1978. i 1986.), a Leo Mesi je jedini igrač koji je dva puta proglašen za najboljeg igrača Mundijala (2014. i 2022.). 


Najbolji strijelac turnira Mbape (osam golova) je prvi igrač nakon Geoffa Hursta koji je u finalu zabio hat-trick, a Juventusov veznjak Adrien Rabiot ušao je također u historiju jer je zbog njegove povrede Francuska iskoristila novi protokol o broju zamjena na utakmicama.

Naime, prema pravilima turnira, obje su momčadi mogle napraviti po pet izmjena tokom 90 minuta i šestu u produžecima. Međutim, mnogi su bili iznenađeni kad je selektor Francuske Didije Dešam (Didier Deschamps) napravio sedmu promjenu u zadnjim sekundama produžetka, zamijenivši Žulsa Kundea (Jules Kounde) sa Akselom Dizazijem (Axel Disasi).

Dešam je bio u pravu i nije ništa napravio pogrešno jer je jedna od izmjena, točnije Rabiotova u 96. minuti, bila izazvana udarcem u glavu. Tako je izbornik Francuske iskoristio novi protokol u slučaju potresa mozga koji dopušta momčadima da naprave dodatnu zamjenu ako se radi o povredi glave, a igrač Juventusa i Francuske prvi je iskoristio tu mogućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.