ZABORAVLJENI ASOVI

Do kada ćemo Sergeja Barbareza viđati samo na TV reklamama?

Iako je zadužio naš državni tim i NSBiH, nekadašnji kapiten „Zmajeva“ nikada nije dobio pravu ponudu iz Saveza

Sergej Barbarez. Twitter

Piše: G. Š.

1.1.2023

Legendarni Sergej Barbarez (51) nakon uspješne igračke karijere živi na relaciji Hamburg – Mostar. U posljednje vrijeme rijetko je u medijima, a ni kao igrač nije volio previše da se fotografira... Sve što je imao reći pokazivao je na terenu, gdje se najbolje osjećao, posebno kad je igrao pod zastavom domovine.

U posljednje vrijeme ga češće viđamo na TV reklamama, nego na utakmicama... Iako je zadužio naš državni tim i Nogometni savez BiH, nekadašnji kapiten „Zmajeva“ nikada nije dobio pravu, iskrenu ponudu za bilo koje mjesto u Savezu - u i oko našeg državnog tima.

Inače, nedavno je u „Službenom listu Bosne i Hercegovine“ objavljena odluka da je legendarnom Barbarezu vraćeno državljanstvo BiH. Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u novembru prihvaćen je prijedlog odluke o stjecanju državljanstva za legendarnog napadača.

Barbarez se po završetku igračke karijere, sada već davne 2011. godine, odrekao bh. državljanstva da bi kao državljanin Njemačke imao veće benefite. Nijemci su svojevremeno nudili da se Barbarezu izdaju i dvojno državljanstvo, ali naša zemlja tada nije imala bilateralni sporazum s Njemačkom o dvojnom državljanstvu...

- Dvije godine sam pokušavao učiniti nešto kod raznih ministara kako bih zadržao i državljanstvo naše zemlje, ali rješenja nije bilo – rekao je svojevremeno Barbarez, koji je za našu reprezentaciju odigrao 47 mečeva i postigao 17 golova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.