USKORO NOVI IZBORI

Davor Šuker broji posljednje dane u UEFA-i

Na Kongresu UEFA-e 5. aprila u Lisabonu Aleksander Čeferin ponovno će biti izabran za predsjednika

Davor Šuker. Avaz

G. Š.

10.1.2023

Davor Šuker broji posljednje dane u Izvršnom odboru UEFA-e. Nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza i Zlatnoj kopački istječe drugi četverogodišnji mandat, a nema se ni mogućnosti kandidirati za novi, konstatuje SN. 

Kongres UEFA-e 5. aprila

Na Kongresu UEFA-e 5. aprila u Lisabonu Aleksander Čeferin ponovno će biti izabran za predsjednika. Slovenac je već skupio je podršku svih 55 zemalja članica UEFA-e, tako i Rusije koju je suspendirao i izbacio iz takmičenja, a isti dan bit će izglasano i osam članova Izvršnog odbora na četverogodišnji mandat kao i jedan na dvogodišnji.

Šuker je od 2015. u evropskoj nogometnoj vladi, tada je dobio prvu šansu, a reizbor je doživio 2019. godine. U oba navrata bio je predsjednik HNS-a. No, sada više nema nikakvu funkciju u HNS-u te samim time ne zadovoljava niti formalne uvjete za kandidaturu.

 Propisi kažu da se za Izvršni odbor UEFA-e može takmičiti samo onaj ko je u državnom savezu predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar tajnik ili izvršni direktor. Šuker je ostao bez baze i morat će prepustiti mjesto nekome drugome. Inače bi imao pravo na maksimalno tri mandata, ali taj treći neće dočekati.


Prijave do 5. februara

HNS ga neće kandidirati, nema ni na osnovu čega jer kad bi ga proglasio ambasadorom, savjetnikom ili počasnim predsjednikom to ne bi bilo dovoljno. 

Rok za podnošenje prijava je 5. februar, a zasad nema informacije iz kuće hrvatskog nogometa da bi planirali nominirati nekoga drugoga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.