PRAVNA BITKA

Veliki preokret u suđenju Daniju Alvešu

Novi snimak ruši priču djevojke koja ga je optužila za silovanje

Alveš: I dalje u pritvoru. Twitter

A. V.

1.2.2023

Dani Alves (Alveš) se nalazi u pritvoru nakon što je optužen za silovanje 23-godišnje djevojke.

Ona tvrdi kako ju je slavni fudbaler silovao u jednom noćnom klubu u Barceloni 30. decembra.

Promjena priče

Alveš je čak tri puta mijenjao svoj iskaz, a sve njegove verzije priče demantirala je kamera pa je na kraju priveden i odbijena mu je kaucija.

Brazilac je nakon toga promijenio advokatski tim, a to bi mu mogao biti ključni potez u dokazivanju slobode. Spasiti bi ga mogla upravo snimka s kamere. Španski El Periodico koji prati ovaj slučaj piše kako su se pojavile nove snimke koje, tvrde Alvešovi advokati, demantiraju sve za što ga optužuje 23-godišnjakinja.


Na novoj snimci se navodno vidi kako je ona u toalet ušla nakon Alveša i da ju na to niko nije prisilio dok je ona tvrdila kako ju je Brazilac na silu ugurao u toalet i potom silovao. Alvešovi advokati smatraju da novi dokazi u potpunosti mijenjaju priču i da je djevojka bila nedosljedna i iskrivila događaje iz te noći.

Oni tvrde kako snimke i fotografije koje imaju radikalno poriču verziju žrtve i ne prikazuju događaj koji je obavijen ‘terorom, strahom ili dominacijom‘ kako su to opisali njeni advokati, ali i ona sama u izjavama koje je davala. Brazilčev advoaktski tim u pitanje dovodi verziju priče koju je djevojka dala, a poriču i to da je bilo seksualnog napada.

Nije bilo prisile

Prema njima, snimka iz kluba jasno pokazuje da djevojka i njene prijateljice nisu niti u jednom trenu bile u ‘opasnom društvu‘ i u društvu ljudi koji su iz zastrašili. Snimka navodno pokazuje da su se svi zabavljali zajedno, a po govoru tijela se vidi kako niko nije osjećao neki strah.

- Na snimci se vidi kako je Dani Alveš otišao lijevo i ušao u toalet. Dvije minute kasnije tužiteljica nakon razgovora s dvije prijateljice i konobarom sama ide u isti taj toalet i ulazi bez da joj je Alveš dao dozvolu ili otvorio vrata. Slike govore same za sebe - tvrde Alvešovi advokati.

Prethodno je 23-godišnjakinja rekla kako ju je Alveš natjerao bez njenog odobrenja da s njim uđe u toalet što novi dokazi jasno odbacuju. Ako se dokaže da je Brazilac silovao djevojku, prijeti mu kazna do 15 godina zatvora.

Alveš
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.