PRENIJELI VIJEST O SMRTI

Strani mediji o Ćiri: Spomenik hrvatskog nogometa

Kao njegov najveći uspjeh ističu treće mjesto na SP 1998.

Blažević: Preminuo u 88. godini. Twitter

A. V.

8.2.2023

Odlazak bivšeg bh. i hrvatskog selektora Miroslava Ćire Blaževića, koji je umro u srijedu u 88. godini života nakon duge i teške bolesti, prenijeli su i strani mediji.

Među prvima vijest o smrti Miroslava Blaževića prenijeli su švicarski mediji "Le Matin" i "20 minutes" koji navode da je Ćiro bio "spomenik hrvatskog nogometa". Pritom podsjećaju da je dio svoje karijere proveo u klubovima Sionu, Veveju, Lozani, Grashopersu i Ksamaksu. Za Ćirinu karijeru su napisali da je "duga kao ruka".

Francuski "Le Figaro" piše kako se Ćiro proslavio tokom Svjetskog prvenstva 1998.godine noseći kepi kako bi odao počast francuskom policajcu Danijelu Nivelu (Daniel) kojeg su njemački huligani teško povrijedili uoči četvrtfinalne utakmice Njemačka - Hrvatska.

I "L'Equipe" podsjeća na to da je Ćiro za vrijeme SP-a 1998. nosio kepi odajući na taj način počast francuskom policajcu Nivelu. Također ističe da je "46 godina" radio kao trener i to u Švicarskoj, Jugoslaviji, Grčkoj, Kini, Iranu, Sloveniji, BiH.

"The Sun" piše da, iako je u 12-godišnjoj igračkoj karijeri igrao za klubove poput zagrebačkog Dinama Lokomotive, FK Sarajevo, HNK Rijeku i švicarske momčadi Sion i Mutije, tek je "kao menadžer stekao ime". Kao njegove najveće uspjehe "The Sun" navodi to što je odveo Hrvatsku do četvrtfinala Evropskog prvenstva 1996. godine, a kao njegov krunski trenutak ističe treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Italijanska novinska agencija ANSA nazvala ga je "istinskom legendom hrvatskog nogometa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.