RUSKI OLIGARH

Procurili dokumenti: Abramovič tajno finansirao Čelzijev sestrinski klub

On je uložio 117 miliona eura

Roman Abramovič. AP

H. J. I.

29.3.2023

Roman Abramovič tajno je finansirao preuzimanje nizozemskog prvoligaša Vitesea i finansirao ga godinama tokom perioda kada je također bio vlasnik Čelzija, pokazuju dokumenti do kojih je došao The Guardian.

Istrage Nogometnog saveza Nizozemske nisu uspjele otkriti nikakve finansijske veze između Abramoviča i Vitesea te su zaključile da ruski oligarh nije imao menadžerski utjecaj na nizozemski klub.

I Vitese pod tadašnjim vlasnicima, i Čelzi pod Abramovičem, demantovali su da je ruski oligarh upleten u finansiranje nizozemskog kluba.

Međutim, finansijske informacije izašle su na vidjelo u dosjeima kiparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa, a dokumenti prvi put otkrivaju najmanje 117 miliona eura tajnog finansiranja Abramoviča za preuzimanje Vitesea.

Sumnje u povezanost su se nastavile jer je Čelzi koristio Vitese, kao partnerski klub, u kojem su bili igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleskog Premiershipa.

Tako su mnogi igrači Čelzija otišli u Vitese na posudbu tokom 2010-ih, uključujući srbijanskog reprezentativca Nemanju Matića, ali i trenutnu zvijezdu Mejsona Maunta (Mason Mount).

Pravila UEFA-e su jasna po ovakvim pitanjima te se zahtijeva da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u nezavisnom vlasništvu kako bi se osigurao integritet takmičenja.

Sada je procurila gomila dokumenata koja pokazuje da je Abramovič finansirao Viteseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 miliona eura do kraja 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.