NOGOMETNI SAVEZ

Francuska zabranila prekid utakmica zbog iftara: Postoje i sankcije

Francuska ima najmanje šest miliona muslimana, što je desetina stanovništva,

Odredba je u skladu sa francuskim zakonodavstvom. Twitter

E. A.

1.4.2023

Prekidanje utakmica nacionalnog prvenstva tokom iftara je zabranjeno od strane Francuskog nogometnog saveza.

Naime, zabranjeno je prekidanje utakmica kako bi nogometaši islamske vjeroispovjesti mogli iftariti i time okončati dnevni post, a najavljene su i sankcije za one koji to ne budu poštovali.

Francuska ima najmanje šest miliona muslimana, što je desetina stanovništva, prema najnovijoj demografskoj studiji Insee (Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije).

Novija historija francuske reprezentacije puna je zvijezda islamske vjeroispovijesti, od Zidanea do Benzeme. 

Međutim, to ne znači da je Francuska nogometna federacija spremna da napravi izuzetke, kao što se dogodilo u Engleskoj gdje se utakmice u Premier ligi i nižim ligama prekidaju radi iftara.

- Prema našim saznanjima, neke utakmice prekinute su kako bi se omogućila obustava ramazanskog posta. Takvi prekidi nisu u skladu sa statutom Saveza. Federacija i pridružena tijela, kojima je povjerena javna služba, moraju braniti temeljne vrijednosti Republike Francuske, kako bi spriječili bilo kakvu diskriminaciju (...). Iz tog razloga zabranjeni su politički, ideološki, vjerski, sindikalni govori tokom takmičenja ili sportskih događaja vezanih za Federaciju; bilo koji znak ili odjeća koja se vijori političkom, filozofskom, vjerskom ili sindikalnom pripadnosti; svaki čin prozelitizma, propagande i neuljudnosti - navodi se u objašnjenju Nogometnog saveza Franuske.

Nepoštovanje propisa, podsjeća Savez, "izlaže nas disciplinskim i/ili kaznenim postupcima, jer stadion ili nogometno igralište ili fiskulturna sala nisu mjesta političkog ili vjerskog izražavanja, već neutralnosti gdje se propagiraju vrijednosti sporta, jednakosti, bratstva, nepristrasnosti".

Odredba je u skladu sa francuskim zakonodavstvom koje je od 2004. godine u više navrata provodilo zabranu nošenja vjerskih obilježja u školama, a potom i na mjestima javnih institucija, ali i burke na ulici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.