NAJSTARIJA GRUPA U BIH

Red Army slavi 42. rođendan: Mostar u srcu, Velež do groba

Poručuju da klub kakav je Velež nosi ozbiljnu socijalnu misiju, ideju slobode i jednakosti, civilizacijsko opredjeljenje antifašizma

Red Army slavi 42. rođendan. Instagram

D. H.

1.4.2023

Na današnji dan, 1. aprila 1981. godine registrovana je prva i najstarija navijačka grupa u Bosni i Hercegovini: Veležovi najvjerniji pratioci, Crveni Đavoli, pripadnici Veležove religije, sljedbenici Ideala, poštovaoci Tradicije, stameni i neustrašivi simpatizeri, zauvijek dvanaesti igrač, oni koji nikada nisu prestali da vole i čuvaju našeg stogodišnjeg Starca, oni koji su uz Njega i u dobru i u zlu, oni zbog kojih pjesma o Veležu nikad prestat’ neće – Red Army!

Kosmpolitski klub

Uprava, rukovodstvo, administracija i članovi radne zajednice Fudbalskog kluba Velež Mostar uputili su danas najiskrenije čestitke Veležovim najvatrenijim navijačima povodom 42. rođendana navijačke grupe Red Army!

Poručuju da klub kakav je Velež nosi ozbiljnu socijalnu misiju, ideju slobode i jednakosti, civilizacijsko opredjeljenje antifašizma, progresa, kozmopolitizma, tolerancije, bratstva i zajedništva.

Kao i uvijek, vjerno uz svoj Klub, Crvena Armija je njegovala sve ove vrijednosti i u društvu zatrovanom ekstremizmom i isključivošću je jedna od rijetkih navijačkih grupa koja okuplja ljude svih nacionalnih, etničkih, religijskih i bilo kojih drugih identiteta.


"Bratstvo i jedinstvno"

Jer, kako glasi jedan od tradicionalnih slogana navijača Veleža:

,,Sve nas ista ljubav spaja!”

Koliku historijsku veličinu nosi Red Army, pokazuje i činjenica da su se sa stadiona Pod Bijelim Brijegom uvijek čuli povici: ,,Bratstvo i jedinstvo!“, što nije politička nego društvena i humanistička odrednica. Da smo svi zajedno ujedinjeni sa svim našim različitostima, jer su one naše bogatstvo.

Nebrojeno puta su Veležovi igrači na krilima Crvene Armije stizali do pobjede, a atmosfera na stadionu Rođeni i prepoznatljivi HUK sa tribina je nešto čime se ne može svaki klub pohvaliti.

Pored toga, ističu se i velika gostovanja Hajduku na splitskom Poljudu, Slobodi na Tušnju, Grbavica, Koševo, i one svima drage finalne utakmice Kupa Maršala Tita u Beogradu na stadionu JNA. U svim tim i brojnim drugim utakmicama, Rođeni su uvijek imali bezrezervnu podršku sa tribina.

I redakcija „Avaza“ pridružuje se čestitkama najvatrenijim navijačima Veleža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.