OBORIO REKORD

Haland potpisao ugovor na 227 miliona eura, a ne radi se o Sitiju

Norveški napadač se obavezao ugovorom na narednih deset godina sa američkom kompanijom sportske opreme Nike

Haland: Potpisao ugovor na 227 miliona eura. AP

N. H.

4.4.2023

Erling Haland (Haaland), mladi napadač Mančester sitija i reprezentacije Norveške, potpisao je ne samo ugovor života, nego i ugovor za historiju.

Ipak, ne radi se o novom ugovoru s engleskim prvakom, u kojem zarađuje više od 400.000 eura sedmično, nego s proizvođačem sportske opreme.

Haland se obvezao da će narednih deset godina nositi kopačke kompanije Nike, a od toga će dobijati 22.5 miliona eura godišnje. Haland je odabrao američkog proizvođača želeći ići stopama svog idola, Brazilca Ronalda Nazaria, ali ga je uspio nadmašiti. Engleski mediji pišu da je to najbogatiji sponzorski ugovor u historiji fudbala. 

- Svojim golgeterskim brojkama obilježio je ne samo sadašnjost nego i budućnost nogometa. On je nasljednik najveće devetke i napadač nove generacije - objavio je Nike o napadaču kojeg Transfermarkt procjenjuje na 170 miliona eura i kojeg je Siti prošlog ljeta doveo za 60 miliona eura.

Haland je od dolaska postigao čak 42 gola u 37 utakmica za Građane, a ukupan skor u profesionalnoj karijeri mu je 198 golova u 242 nastupa.

Haland se sada vratio pod okrilje američke kompanije. Oni su ga sponzorisali još otkako je imao 14 godina, ali Norvežanin nije obnovio ugovor u januaru prošle godine. Nakon toga je pogađao u kopačkama Pume i Adidasa, da bi se sada dugoročno obavezao Nikeu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.