PREMIJER LIGA

Gvardiola o otkazu u Mančester sitiju: Niko nije siguran, rezultati su važni

Svi su pod velikim pritiskom, kaže španski trener

Gvardiola: Nisam smijenjen. AP Photo/Dave Thompson

Z. K.

8.4.2023

Trener Mančester sitija Pep Gvardiola (Guardiola) rekao je da čak ni on nije bezbjedan kad je u pitanju otkaz, pošto zahtjevi fudbalskih klubova u Premier ligi postaju sve veći. Do sada je ove sezone u Premier ligi otpušteno 12 trenera, što je rekord, a Gvardiola vjeruje da se kultura u Engleskoj promijenila.

Uspješan plan

- Rezultati su važni, ali ako plan uspije. U ovoj zemlji, kad sam bio mlađi, uvijek je bila tradicija da se zadrže treneri. Danas, uz različite vlasnike i veliki pritisak i mnogo ulaganja… Sa jedne strane, razumijem. Svi su pod velikim pritiskom. Trener, uprava. Ljudi vjeruju u promjene, pošto vjeruju da mogu da budu bolji. Ponekad to uspije, a ponekad ne. Svi treneri znaju. Ako se ne dogodi, uvijek rizikujete - rekao je Gvardiola, prenio je Sky.

Upitan da li je u karijeri uspio da izbjegne otkaz znajući pravi trenutak kada da napusti klub, Guardiola je rekao:

- Reći ću vam tajnu: mi pobjeđujemo. Da ne pobjeđujemo, dobio bih otkaz. Nisam smijenjen jer smo tokom godina pobjeđivali u mnogo utakmica - naveo je španski trener.

Siti je aktuelni šampion Premier lige, ali je trenutno drugi na tabeli sa osam bodova manje i utakmicom manje od prvoplasiranog Arsenala. Siti će u danas igrati na gostujućem terenu protiv Southamptona, a Arsenal će dan kasnije igrati na Anfieldu protiv Liverpula.

Morate biti spremni

- Ako izgubimo bodove Arsenal će unaprijed biti šampion. Ako pobijedimo, mogli bismo na kraju da budemo šampioni. Navikli smo na to, pa to nije problem. Ne vidim prednost u tome što mi igramo prije njih. Kada smo se borili sa Liverpulom za titulu, igrali smo prije ili poslije – rekao je Gvardiola.

Southampton je posljednji na tabeli, a Gvardiola je rekao da njegova ekipa neće potcijeniti protivnika.

- Sada svaka ekipa igra za nešto, to je isto važna borba za Premier ligu. Svaka utakmica ima svoje karakteristike i morate da bude spremni, sa Southamptonom je uvijek bilo teško. Otkako smo one godine osvojili 100 bodova u 94. minutu, u utakmici koju smo dobili, oni su bili mnogo bolji od nas. Uvijek je bila teška, teška utakmica - naveo je Gvardiola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.