NJEMAČKI FUDBALER

Mesut Ozil postaje političar: Bit će član Erdoanovog AKP-a

Prema informacijama iz turske, vladajuća stranka AKP će bivšeg fudbalera predstaviti kao kandidata u utrci za parlamentarne izbore

Ozil: Postaje član Erdoanovog AKP-a. Screenshot/Twitter

N. H.

9.4.2023

Mesut Ozil je tek završio svoju fudbalsku karijeru, a već počinje drugu. Onu u politici. 

Prema informacijama iz turske, vladajuća stranka AKP predsjednika turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) će bivšeg fudbalera predstaviti kao kandidata u utrci za parlamentarne izbore koji će se održati 14. maja.

Erdoan je nedavno najavio da će se na listi kandidata AKP-a pojaviti i neka „iznenađujuća“ imena, uključujući i jedno iz sporta. Sada je očigledno je da je to bio Ozil.

Njih dvojica već dugo uživaju u dobrim odnosima, a turski predsjednik je čak bio i kum na vjenčanju Ozila 2019. godine, a nezaboravna je fotografija uoči Svjetskog prvenstva 2018. godine kada su se Ozil i njegov saigrač iz njemačke reprezentacije fotografisali sa Erdoanom i dresovima tadašnjih klubova.

Fotografija je odjeknula prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Ozil se izričito nikad nije ogradio od nje i nije želio da se cijela stvar shvata kao politička izjava.

Nakon neuspjeha Njemačke na tom prvenstvu, Ozil se povukao i optužio tadašnjeg predsjednika Njemačkog fudbalskog saveza Rajnharda Grindela (Reinhard) za rasizam.

Podsjećamo, parlamentarni i predsjednički izbori će se održati 14. maja. Stranke ove nedjelje moraju predati svoje liste kandidata za parlament, a šestostranački opozicioni savez zajedno sa njihovim kandidatom Kemalom Kiličdaroluom (Kilicdaroglou) ima dobre šanse da dođe do vlasti, barem prema provedenim istraživanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.