TRAŽI SE NOVI SELEKTOR

Bilić neće, Krstajića ne daju Bugari: Ko će naslijediti Faruka Hadžibegića

Iz krovne kuće bh. fudbala bi najradije stranca, koji će promijeniti pristup i ponašanje reprezentativaca

Slaven Bilić, Vahid Halilhodžić, Mladen Krstajić i Sergej Barbarez. Kolaž / Fotor

25.6.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je bez selektora nakon što je s Farukom Hadžibegićem sporazumno raskinuta saradnja.

Hadžibegiću je ovo bio drugi mandat na klupi selekcije državnog tima u kojem je „Zmajeve“ vodio na četiri utakmice. Upisao je jednu pobjedu i tri poraza, a presudila mu je blamaža u Zenici protiv slabašnog Luksemburga (0:2).

Ko je u igri

Čelnici krovne kuće bh. fudbala dali su se u potragu za novim stručnjakom koji će predvoditi našu selekciju u narednim izazovima. Tri mjeseca je do sljedećih utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024., a pitanje je ko će se naći na klupi „Zmajeva“.

Hadžibegić: Drugi mandat završio nakon četiri utakmice. NS BiH

Nekoliko imena je u opticaju. Kako to i obično biva kada se traži selektor BiH, spominju se i oni „standardni“ kandidati – Vahid Halilhodžić, Amar Osim, Sergej Barbarez, iza kuloara se čuju imena bivših selektora Mehmeda Baždarevića i Safeta Sušića.

Među kandidatima za selektora Bosne i Hercegovine je i Mladen Krstajić, rođeni Zeničanin, koji trenutno obnaša ovu funkciju u reprezentaciji Bugarske. U medijima se pojavilo i ime Slavena Bilića, no nekadašnji selektor Hrvatske je u izjavi za „Avaz“ odbacio tu mogućnost.

- Nije me niko zvao, a i da me zvao, ne bih mogao prihvatiti, jer imam neke druge planove. Godi mi što me se spominje. To je uvijek lijepo, ali imam druge planove – poručio je Slaven Bilić za „Avaz“.

Barbarez (ne)može

Posebno je zanimljivo da se ponovo u kontekst novog selektora dovodi legendarni kapiten BiH Sergej Barbarez. Barbarez je i ranije bio kandidat kojeg je „u finalu“ utrke 2021. godine pobijedio Ivajlo Petev (Ivaylo), nakon čega je Sergej iznio niz kritika na ime Saveza. Na Barbarezove reakcije i kritike je svojevremeno reagovao predsjednik N/FSBiH Vico Zeljković.

- Barbarez je ljubomoran što nije selektor, a kako radi posao, odnosno ne radi ga nigdje, neće nikada ni biti selektor. Barem narednih osam godina – rekao je Zeljković, aludirajući na dužinu svog mandata na čelu N/FSBiH.

Iz krovne kuće bh. fudbala bi najradije stranca, koji će promijeniti pristup i ponašanje reprezentativaca. Stidljivo se spominje i ime bivšeg trenera Dinamo Zagreba Ante Čačića. Bilo kako bilo, ko god da dođe na klupu „Zmajeva“ imat će težak zadatak.

Kvalifikacije (ni)su izgubljene

Bosna i Hercegovina nakon četiri utakmice ima jednu pobjedu i tri poraza. Već za tri mjeseca nas očekuju naredne utakmice, a „Zmajevi“ će odmjeriti snage s Lihtenštajnom i Islandom. Bh. selekcija će prvo 8. septembra dočekati Lihtenštajn, a onda će tri dana kasnije na megdan Islandu.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.