PUTOVANJA

Posjetili smo jedan od najljepših stadiona na svijetu: Dom Bajerna je svjetsko arhitektonsko čudo

Fasada od 2.760 jastuka u obliku dijamanta čini najveću membransku oblogu na svijetu

“Allianz Arena”: Stadion koji ostavlja bez daha  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Danijal Hadzovic

16.7.2023

Nakon stadiona “Grunvald” i kasnije Olimpijskog, zadivljujući teren na sjeveru Minhena treći je domaći stadion u Bajernovoj dugoj historiji Bundeslige i svakako najspektakularniji. Najmoderniji evropski stadion, s kapacitetom od više od 70.000 gledalaca, već se u kratkom roku učvrstio u kolektivnoj svijesti fudbalskih navijača širom svijeta.

Impresivna fasada

Posjetioce i dalje posebno impresionira fasada, 2.760 jastuka u obliku dijamanta čine najveću membransku oblogu na svijetu koja pokriva površinu od 66.500 kvadrata. Troslojna unutrašnjost “Allianz Arene” ima izvanrednu akustiku koja brzo pretvara stadion u kotao.

Nije iznenađenje da je „Allianz Arena“ gotovo uvijek puna do vrha. Karte za utakmice Bajerna teško je naći čak i za utakmice koje se igraju mjesecima unaprijed, a najskuplja sjedišta i lože rasprodati su godinama unaprijed.

Oko dva miliona navijača posjeti stadion svake sezone, a svih 71.000 raspoloživih sjedala i stajaćih mjesta rasprodato je za svih 17 domaćih utakmica Bundeslige. Bajernov nevjerovatan rekord posjećenosti uvijek uključuje 68.000 punih mjesta za evropske utakmice (kapacitet je smanjen za 3.000 u konfiguraciji sa svim sjedalima). U pravilu, nedugo nakon objave rasporeda Bundeslige početkom jula, više od pola Bajernovih ligaških utakmica na ''Allianz Areni'' odjednom se rasproda.

Šta dovodi desetine hiljada fanova da gledaju bavarskog giganta? Zvijezde moćnog minhenskog Bajerna, naravno. Ali navijači, također, mogu očekivati da će se o njima dobro brinuti, i prije i poslije utakmice. Za gastronomske potrebe brine se 6.000 ugostiteljskih objekata unutar stadion. Najveće višeetažno parkiralište u Evropi nudi gotovo 10.000 parking mjesta.

Bajernov muzej

Od maja 2012. postoji još jedan uvjerljiv razlog zbog kojeg navijači i porodice hrle na stadion u gomilama: FCB Erlebniswelt, smješten na “Allianz Areni” i već poznat kao nezaobilazna atrakcija za hiljade od pet miliona posjetilaca Minhena svake godine. Najveći njemački klupski muzej priča zanimljivu priču o klubu u interaktivnoj instalaciji koja pokriva više od 3.000 kvadrata.

Izložba na nivou 3 “Allianz Arene” sadrži mnogo više od bezbrojnih fascinantnih eksponata, uključujući trofeje, kopačke i majice Bajernovih velikana iz prošlosti i sadašnjosti. Stodvadesettrogodišnja historija jednog od najpoznatijih i najuspješnijih evropskih klubova prepričava se opojnom mješavinom činjenica i infotainmenta, moderno i emotivno dirljivo, ali u isto vrijeme potpuno autentično.

Trofeji, pehari i više od 500 izložaka izloženi su pomoću nagrađivane medijske tehnologije i interaktivnih elemenata, privlačeći velike i male nogometne entuzijaste, ljubitelje sporta i posjetioce koji su jednostavno znatiželjni.

Bajernov šop

Nakon što su doživjeli FCB Erlebniswelt posjetioci ulaze u gigantski FC Bayern Megastore, sada proširen i moderniziran, koji je još atraktivniji nego ikad prije. Službena roba posvećena najuspješnijem njemačkom klubu ispunjava gotovo 1.000 kvadrata i najširi je asortiman koji nudi neki bundesligaški klub s više od 500 artikala za navijače.

Arhitektonsko čudo

Ovo arhitektonsko čudo osmislili su svjetski poznati arhitekti Žak Hercog (Jaques Herzog) i Pjer de Meron (Pierre de Meuron). Posebno se može ponositi činjenicom da je “Allianz Arena” pozitivno dočekana od minhenske javnosti. Na referendumu održanom ujesen 2001. godine većina od 65,8 posto građana Minhena glasala je za projekt izgradnje. Kamen temeljac položen je 21. maja 2002. Manje od tri godine kasnije Bajern Minhen suočio se s Njemačkom 31. maja 2005. u prvoj utakmici u “Areni”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.