PREDSJEDNIK FIFA-E

Infantino odbio zahtjeve za jednakim plaćama za fudbalerke

Nagrada za Svjetsko prvenstvo za žene četiri puta manja nego za njihove muške kolege

Infantino: Na udaru kritika. Twitter

FENA

19.7.2023

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) danas je odbio poziv suorganizatora Svjetskog prvenstva za žene - Australije da se izjednače novčane nagrade za fudbalere i fudbalerke.

Prije toga je dobio oštre kritike, uglavnom od australskih fudbalera, zbog velikih razlika, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Tri puta veća brojka

FIFA će podijeliti 110 miliona dolara za 32 reprezentacije na turniru koji će biti održan od 20. jula do 20. avgusta u Australiji i Novom Zelandu. Brojka je gotovo tri puta veća od 40 miliona dolara od posljednjeg takmičenja u Francuskoj 2019., ali četiri puta manje od 440 miliona dolara za muško takmičenje 2022. u Kataru.

Odgovarajući na kritike po dolasku na Novi Zeland Infantino je uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva kazao da je "vrijeme je da se usredotoče na pozitivne stvari, na sreću i veselje. Do finala 20. avgusta od mene ćete čuti samo pozitivne stvari".

U videu koji su podržale sve 23 australske fudbalerke, Tameka Jalop (Yallop) je upozorila da FIFA još ima dug put do ravnopravnog plaćanja, što su već uspjeli u Australskom savezu.

Stav Zapada prema Kataru

Na uvodnoj pres-konferenciji Infantino se dotaknuo svog uvodnog govora sa SP-a u Kataru 2022.

- Svima onima koji me čekaju da im kažem kako se osjećam danas, kažem vam da sam umoran, jer sam upravo sletio na aerodrom. Ali osjećam se sretno - rekao je Infantino.

U Kataru je rekao: "Danas imam vrlo jake emocije. Osjećam se Katarcem, osjećam se Arapom, osjećam se Afrikancem. Osjećam se homoseksualcem, osjećam se invalidom i osjećam se kao radnik migrant".

Ovim je rečenicama Infantino kritikovao tadašnji stav i kritike Zapada prema Kataru, optuživši zapadnu javnost za dvostruka mjerila.

O SP-u za žene 53-godišnji Švicarac je dodao: "Radujem se tome. Želim vidjeti što više utakmica".

Fifa je danas objavila i da je za turnir dosad prodano 1,375 miliona ulaznica, prenosi STA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.