IZVJEŠTAJI PREURANJENI

FIFA se oglasila povodom uvođenja plavog kartona

Podsjetimo, plavi karton bi "natjerao" igrača da izađe iz igre na deset minuta

Đani Infantino. Platforma X

H. J. I.

9.2.2024

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopćila je da ne planira da plavi karton kao vid kazne uvede u najviši rang fudbala, kao i da su izvještaji o tome preuranjeni.

Britanski "Telegraf" je u četvrtak prenio vijest da FIFA planira da u upotrebu uvede plavi karton kao vid kazne, pored crvenog i žutog kartona. Doduše, u tekstu je navedeno da je probni period rezervisan za niže lige u Velsu i da bi tek od naredne godine pojedina ozbiljnija takmičenja poput FA kupa mogla da razmotre uvođenje.

Iz Svjetske kuće fudbala istakli su da su izvještaji preuranjeni i da plavog kartona neće biti na najvišem nivou. Makar ne u skorijem periodu.

- FIFA želi da raščisti pitanje takozvanog plavog kartona. Nije istina da planiramo da ga uvedemo u najviši rang fudbala i svi izvještaji o tome su preuranjeni. Bilo kakvo testiranje, ako budu uvedeni, bit će ograničeno na testiranje na nižim nivoima. Ovu temu ćemo ponovo otvoriti 2. marta - navodi se u saopćenju FIFA-e.

Podsjetimo, plavi karton bi "natjerao" igrača da izađe iz igre na deset minuta. Prema pravilniku, kažnjavali bi se igrači koji naprave dovoljno grub faul ili u slučaju igrača koji nemaju dovoljno poštovanja prema sudijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.