PREDSJEDNIK FIFA-E

Infantino osudio napad na turskog sudiju: Nema mjesta nasilju u fudbalu

Infantino je naveo da sudije, igrači, navijači i osoblje moraju biti "sigurni da bi uživali u igri"

Đani Infantino. AP

Anadolija

12.12.2023

Predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) osudio je u utorak napad na turskog fudbalskog sudiju Halila Umuta Melera nakon superligaške utakmice, prenosi Anadolu.

- Apsolutno nema mjesta nasilju u fudbalu, na terenu ili van njega - napisao je predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) na Instagramu.

Tri osobe uhapšene

Dodao je da su događaji nakon utakmice turske Super lige između MKE Ankaragucua i Caykur Rizespora "potpuno neprihvatljivi i nemaju mjesta u našem sportu ili društvu".

Naveo je da sudije, igrači, navijači i osoblje moraju biti "sigurni da bi uživali u igri" te pozvao nadležne organe da implementiraju propise i rekao da ih treba "poštovati na svim nivoima".

Turska policija uhapsila je tri osumnjičene osobe za napad na fudbalskog sudiju, a među uhapšenim je i predsjednik fudbalskog kluba Ankaragucua Faruk Koca.

Prekinute sve utakmice

Turski ministar pravde Jilmaz Tunc (Yilmaz) saopćio je na društvenim mrežama da nadležno tužilaštvo vodi istragu o svim detaljima incidenta.

- Osumnjičeni F.K, S.Y.S. i K.C. su uhapšeni nakon saslušanja pred Glavnim javnim tužilaštvom u Ankari Zapad, zbog krivičnog djela "povređivanje javnog službenika na sportskom terenu zbog javne dužnosti koju je obavljao". Za osumnjičene je iz videoanalize utvrđeno da su izašli na teren na kraju utakmice i nasrnuli na sudiju - naveo je resorni turski ministar Tunc.

Turski fudbalski savez prekinuo je sve prvenstvene utakmice do daljnjeg.

Meler (37) je jedan od FIFA-inih sudija koji je dijelio pravdu u UEFA klupskim i nacionalnim takmičenjima, uključujući Ligu prvaka, kao i evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.