PRVI ČOVJEK FIFA-E

Infantino potvrdio: Svjetsko prvenstvo 2034. godine se igra u Saudijskoj Arabiji

Za Mundijal 2034. jedini je Fudbalski savez Saudijske Arabije dostavio pismo o namjerama

Infantino: Objavio već organizatora Mundijala. Instagram

N. H.

1.11.2023

Iako je utorak bio posljednji dan da se Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) dostave pisma o namjerama za organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu za 2030. i 2034. godinu, već stižu objave da će Mundijal 2034. biti odigran u Saudijskoj Arabiji.

Procedura je takva da se prvo dostavljaju pisma o namjeri, zatim slijedi period u kom zainteresovani savezi dostavljaju zvaničnu kandidaturu, a zatim slijedi glasanje.

Što se tiče Mundijala 2030. godine, potvrđeno je interesovanje Maroka, Portugala i Španije da uz Urugvaj, Argentinu i Paragvaj budu domaćini.

Međutim, za Mundijal 2034. jedini je Fudbalski savez Saudijske Arabije dostavio pismo o namjerama. 

Ali, ako zanemarimo činjenicu da je interesovanje za Mundijal 2034. iskazala samo Saudijska Arabija, procedura bi se morala poštovati. Mada izgleda da ne mora, jer je prvi čovjek FIFA-e Đani Infantino (Gianni) već objavio da će Sadijci biti domaćini.

- Nema sporta koji ujedinjuje svijet kao što je to fudbal. Svjetsko prvenstvo je savršen izlog da se pošalje poruka jedinstva i uključenosti - napisao je između ostalog Infantino u poruci na Instagramu u kojoj je obajvio da će Saudijska Arabija biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2034. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.