NEKI DALI ISKAZE

Svih 30 huligana u Atini ide u istražni zatvor, negiraju krivicu: "U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu"

Prikupljanje DNK od ukupno 105 osumnjičenih lica počet će danas

Navijači Dinama. AP / Tanjug

N. Aj.

12.8.2023

Svih 30 huligana koji su se u petak pojavili pred istražnim sudijama zbog nereda u Atini, zadržano je u pritvoru, među kojima je 28 Hrvata, jedan Grk i jedan Albanac.

U tim neredima u atinskoj četvrti Nea Filadelfija, u ponedeljak je smrtno stradao navijač AEK-a Mihalis Kacuris. Grčki mediji su ranije prenijeli da je pritvor određen za 12 huligana, među kojima 10 Hrvata.

Negirali da su imali hladno oružje

Prema policijskim izvorima, sa ključnog video snimka, ali i sa drugih snimaka sigurnosnih kamera, kao i sa fotografija, počinioci se ne mogu identifikovati jer nose šljemove, fantomke i kapuljače. Prikupljanje DNK od ukupno 105 osumnjičenih lica počet će danas. Pred istražne sudije i javne tužioce danas bi trebalo da izađe još 30 optuženih, a sutra će se o optužnici izjasniti preostalih 45 privedenih.

Grčki mediji su objavili da je istragom krug osumnjičenih sveden na pet osoba, i to na trojicu grčkih državljana, jednog Hrvata i jednog Albanca.

Uhapšeni Hrvati, navijači zagrebačkog Dinama, pred sudijama su negirali da su kod sebe imali hladno oružje, tvrdeći da samo želeli da gledaju svoj tim na treningu, i negirali si bilo kakvu povezanost sa ubistvom 29-godišnjeg navijača AEK-a Mihalisa Kacurija, prenosi atinski dnevnik Katimerini.

Optuženi huligani su uglavnom tvrdili da su bili na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i da nisu umješani u incidente.

- Prešli smo na teren "OPAP ARENA Agia Sofija", kako bismo gledali kako naš tim Dinamo Zagreb trenira dan uoči utakmice protiv AEK-a, za koji po zabrani UEFA nismo osigurali karte. Neočekivano smo se našli upleteni u nasilne incidente koji su trajali najmanje pola sata, bez blagovremene intervencije policije - izjavio je jedan od optuženih Hrvata u svom iskazu te je rekao da su "trčali jer su se plašili hapšenja".

Privedeni 27-godišnji Grk i 22-godišnji Albanac, izjavili su da su na mjestu incidenta bili samo "slučajni prolaznici".

Mladić porijeklom iz Albanije, kod koga je pronađen nož na sklapanje, rekao je da je u ponedeljak uveče bio na poslu u Novoj Filadelfiji.

Sklopivi nož

Optuženi Albanac, koji je prema informacijama stavljen u glavni red osumnjičenih za ubistvo Kacurisa, tvrdi da je otišao na mjesto incidenta, nakon što je čuo buku i video bakljadu ispred stadiona AEK-a.

- Dok sam čekao ispred stanice, čuo sam povike, eksplozije i baklje i otišao da vidim šta se dešava. Nisam učestvovao u neredima - rekao je on.

Što se tiče noža pronađenog kod njega, tvrdi da mu je bio potreban za posao.

- Sklopivi nož koji je pronađen kod mene koristim u svom poslu. Nisam organizovani navijač PAOK-a, ja sam običan sportski navijač. Idem na stadion, sa ocem i bratom, kad god mogu da nađem jeftine karte. Želim da se skine tajnost sa moje komunikacije, da se provjeri moj mobilni telefon i da se uzme DNK uzorak, kako bi se utvrdilo da nemam veze sa onim za šta me optužuju - rekao je u izjavi jedan od glavnih osumnjičenih.

Okrivljeni 27-godišnji Grk, čiju su prodavnicu u Ampelokipiju u četvrtak napali navijači AEK-a, također je izjavio da je bio običan prolaznik na mjestu krvave tučnjave. On tvrdi da je apsolutni dokaz njegove nevinosti njegova tjelesna građa. Izrazito je visok i smatra kako bi ga se s lakoćom prepoznali na nadzornim snimcima.

- Želim kategorički da kažem da nemam nikakve veze sa onim što se dogodilo u oblasti Nea Filadelfije između hrvatskih kriminalaca, koji su došli u Grčku da ubijaju i uništavaju imovinu i kriminalno organizovanih navijača AEK-a, koji su imali ubilački susret sa hrvatskim kriminalcima i na sličan način su bili naoružani noževima, pajserima, drvenim palicama i drugim opasnim oružjem, što se vidi i na video-snimcima, koje je ELAS zaplijenio i unio u dosije - navodi on u svojoj izjavi.

Od ranije poznat policiji, 27-godišnjak u prošlosti optužen za navijačko nasilje, ali i za kriminalnu organizaciju, rekao je da se slučajno našao na licu mjesta, kao i da nije poznavao hrvatske huligane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.