(NE)OČEKIVANI KANDIDATI

UEFA objavila imena: Tri fudbalera u igri za nagradu najboljeg igrača Evrope

Dobitnik nagrade bit će proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka za narednu sezonu 31. avgusta

Haland i Mesi: Vrhunske sezone iza njih. Twitter

Anadolija

17.8.2023

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je danas imena tri kandidata za nagradu za najboljeg igrača godine u Evropi u sezoni 2022/23. 

Za prestižni trofej konkurišu Kevin De Brujne (De Bruyne), Erling Haland (Haaland) i Lionel Mesi (Messi).

Dobitnik nagrade bit će proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka za narednu sezonu, koja će se održati u četvrtak, 31. avgusta, u ”Grimaldi Forumu” u Monte Karlu.

Početni uži izbor igrača odabrala je UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji.

Nominovani fudbaleri. Anadolija

Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

- Od trenera i novinara je zatraženo da iz uže liste odaberu svoja tri najbolja igrača dodijelivši im pet bodova, tri i jedan. Konačan rezultat je baziran na ukupnom broju glasova trenera i novinara. Trenerima nije bilo dozvoljeno da glasaju za igrače iz svog tima - saopštili su iz UEFA-e.

Među prvobitno nominovanim u uži krug za prestižnu i tradicionalnu nagradu za najboljeg igrača u Evropi nisu uspjeli ući: Ilkaj Gindoan (Ilkay Gundogan), Rodri, Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Luka Modrić, Marcelo Brozović, Deklan Rajs (Declan Rice), Aleksis Mekalister (Alexis Mac Allister) i Hesus Navas (Jesus).

Tri trenera u igri za nagradu. Anadolija

UEFA je odradila i tri nominovana trenera za nagradu. To su Pep Gvardiola (Guardiola), Simone Inzagi (Inzaghi) i Lućano Spaleti (Luciano Spalletti).

Na široj listi su se nalazili još Roberto De Zerbi, Mikel Arteta, Zlatko Dalić, Hose Luis Mendilibar (Jose), Didije Dešam (Didier Deschamps), Dejvid Mojes (David Moyes) i Frank Hais (Franck Haise).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.