BH. REPREZENTATIVAC

Od Murinja do Ajaksa: Tahirović otkrio zbog čega je napustio Romu

Bio je na okupljanju reprezentacije Bosne i Hercegovine kada ga je agent pozvao i rekao mu za interes nizozemskog velikana

Tahirović: Ajaks ga platio 7,5 miliona eura. Twitter

E. Ć.

29.8.2023

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Benjamin Tahirović ovog ljeta je napravio transfer vrijedan 7,5 miliona eura iz Rome u Ajaks. 

Sada je u razgovoru za nizozemski portal "vl.nl", otkrio zbog čega se odlučio na promjenu sredine, a govorio je i o početku karijere, te dolasku u Romu.

Bio napadač

- Na mom prvom treningu u Italiji trener ekipe do 18 godina došao je do mene i rekao da zna da sam napadač, ali da u klubu misle da bih trebao biti veznjak.

Više od godinu i po nakon mog dolaska u Romu, ušao sam u prvu ekipu pod vodstvom  Žozea Murinja, najboljeg odbrambenog trenera u historiji na svijetu - izjavio je Tahirović.

Bio je na okupljanju reprezentacije Bosne i Hercegovine kada ga je agent pozvao.

- Rekao je da ako želim mogu otići u Ajaks. Odmah sam rekao: “Ne moram o tome razmišljati ni sekunde, samo završi transfer”. Jer nema boljeg kluba od Ajaksa za mladog igrača. Nigdje se ne može tako dobro rasti kao kod nas, pogledajte samo sve primjere iz dalje i bliže prošlosti - naveo je Tahirović.

Odskočna daska u karijeri

Tahirović je naglasio kako je Ajaks fantastična odskočna daska u nastavku karijere. 

- Mogućnost igranja pred 50.000 ljudi svake sedmice također me jako uzbudila. To stvara pritisak da igram i mogu uživati ​​u tome, jer pritisak izvlači najbolje iz mene - rekao je.

Potom je uporedio Romu i Ajaks i naveo najveću razliku između bivšeg i sadašnjeg kluba.

- Tamo se puno više trenira bez lopte, taktički i odbrambeno. Ovdje je puno više s loptom, sviđa mi se. I to je velika razlika, u Ajaksu pokušavamo što prije vratiti loptu kada smo je izgubili, dok smo kod Rome bili u niskom bloku bez lopte. Dati loptu protivnicima, ne mogu zabiti s 40 metara, to je bila ideja - istakao je Tahirović za "vl.nl". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.