BIVŠI PRVI ČOVJEK DINAMA

Vještakinja otkrila da je Dinamo imao dug od 350 miliona kuna prije Mamića, advokatica tvrdi: "Mamić je spasio Dinamo"

Finansijska vještakinja analizirala je tok novca, ali je naglasila da nije utvrđivala osnovanost uplata

Zdravko Mamić. Denis Kapetanovic/PIXSELL

N. H.

18.9.2023

Ispitivanjem svjedoka i finansijske vještakinje nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i suoptuženima na Županijskom sudu u Osijeku, zbog sumnje da su iz Dinama izvukli oko 161 milion kuna.

Finansijsko vještačenje

Prema tvrdnjama USKOK-a taj novac je izvučen preko lažnih menadžerskih faktura. Upravo taj tok novca analizirala je finansijska vještakinja Kesnija Špoljarić, koja nije utvrđivala osnovanost uplata, te, kako kaže, nije provjeravala da li je novac doista isplaćivan.

Vještakinja je navela da je Dinamo u maju 2002. godine imao gotovo 354 milona kuna duga, a odbrana je dodala kako je ranija uprava kluba sa Maksimira koja je to dugovanje napravila, nikad nije bila pozvana na odgovornost, te da se sudi samo Zdravku Mamiću, te Damiru Vrbanoviću, bivšem direktoru kluba.

Iskaz bivšeg fudbalera

Svoj iskaz je dao i Daniel Šarić, bivši fudbaler iz čijeg transfera je, prema optužnici USKOK-a, također izvučen novac.

On je izjavio da je imao ugovor, ali nije bio siguran da li je bio u pitanju omjer 50:50 ili 60:40, ali zna da je većina iznosa nakon što je otišao u Panatinaikos plaćena.

Šarić je dodao da podigao tužbu protiv Dinama zbog dugovanja dijela iznosa, ali da mu je plaćeno sve s nagodbe i da nije provjerovao da li mu je Mamić platio „sa nekog svog računa“.

Šarićev menadžer Predrag Raički je također izjavio da mu je novac za posredovanje plaćao Dinamo.

- Novac je dolazio s nekog računa u Austriji ili tako nešto, a osim ovog transfera Daniela Šarića ja sa Zdravkom Mamićem nisam imao nikakvih drugih poslova – naveo je.

Dodatno vještačenje

Nakon iskaza vještakinje Mamićevi advokata su zatražili dodatno vještačenje u kojem bi se utvrdila ukupna šteta za Dinamo, ali i navelo precizno za šta je isplaćivan novac s Dinamovog računa. USKOK se tom prijedlogu usprotivio.

- Vještačenje pokazalo da je na računu Zdravka Mamića bilo puno više novca nego što USKOK tvrdi, odnosno da je imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu i da je potraživanje Mamića prema Dinamu bilo znatno veće nego Dinamovo prema njemu te da bi Dinamo i dalje bio Mamiću dužan milione kada bi se to „prebilo“.

Mamić je po dolasku u Dinamo zatekao ogromno dugovanje, a danas je vještakinja rekla da je klub na dan otvaranja stečaj 6. maja 2002. bio u minusu 350 miliona kuna, što smatramo abnormalnim iznosom za tu godinu. U ovom predmetu se radi o zamjeni teza. 

Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. Stvarno ne znam zašto idemo u ovaj postupak, jer spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK – rekla je nakon ročišta advokatica Ksenija Vržina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.