VRATIO SE U ENGLESKU

Legendarni Runi i zvanično predstavljen u novom klubu

S timom iz Čempionšipa potpisao je ugovor na tri i po godine

Birmingem: Ponovo u Engleskoj. Twitter

Anadolija

11.10.2023

Nekadašnja fudbalska zvijezda Mančester junajteda i Engleske Vejn Runi (Wayne Rooney) imenovan je danas za trenera engleskog drugoligaša Birmingem sitija, prenosi Anadolu.

Runi, koji je u nedjelju napustio poziciju trenera MLS tima Di si junajted, potpisao je ugovor na tri i po godine s Birmingemom.

- Moj posao je da podignem klub na viši nivo i jedva čekam da počnem. Znam kakva su očekivanja i naš posao je da ih ispunimo - rekao je Runi.

Birmingem je trenutno na šestom mjestu engleske druge lige. U ponedjeljak je raskinuo saradnju s bivšim menadžerom Džonom Eustakeom (John Eustace), što je dovelo do spekulacija da će Runi biti angažovan kao njegova zamjena.

- Vejn je rođeni pobjednik. Vjerujemo da će, uz podršku svog trenerskog štaba, kluba i naših navijača, odvesti klub naprijed. 

Njegova filozofija igranja pomoći će da ostvarimo ambicije koje smo postavili - rekao je suvlasnik i predsjednik kluba Tom Vagner (Wagner).

Runi je bio menadžer Derbija od 2020 do 2022. Zatim je proveo nešto više od godinu u američkom MLS-u sa Di si junajtedom.

U sjajnoj igračkoj karijeri osvojio je pet titula u Premier ligi i Ligu šampiona s Mančester junajtedom, uz niz drugih trofeja.

Najbolji je strijelac Junajteda svih vremena sa 253 gola. Bio je i najbolji strijelac Engleske sve dok ga ove godine nije nadmašio Hari Kejn (Harry Kane9.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.