KVALIFIKACIJE ZA EURO

(Ne)moguća misija za "Zmajeve": Možemo li zaustaviti Ronalda i Portugalce

Pobjeda u ovom susretu značila bi vjetar u leđa pred kraj kvalifikacija, a možda i mogući direktan plasman na Euro kroz kvalifikacije

BiH: Velika prilika pred njima. NS BiH

16.10.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će večeras od 20:45 sati dočekati selekciju Portugala u okviru 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Nakon brojnih smjena, u petak je došao red i na debi našeg trećeg selektora u ovom ciklusu – Savu Miloševića, a on je svoj mandat započeo pobjedom protiv Lihtenštajna (2:0).

Međutim, sada nas očekuje mnogo ozbiljniji protivnik. Portugalci su posebna sila, a mi historijski loše igramo s njima. Rezultati su rijetko kad bili pozitivni, a ova utakmica bi mogla biti prekretnica za našu reprezentaciju.

Slamka spasa

Predvođeni superzvijezdom Kristijanom Ronaldom (Cristiano), Portugalci dolaze da nas napadnu svim snagama, iako su već osigurali odlazak na Euro.

Njihova želja je da odigraju perfektne kvalifikacije i tako puni samopouzdanja odu na smotru najboljih evropskih selekcija.

S druge strane, naša selekcija se vratila poznatom sistemu, onako kako je Milošević i najavio na uvodnoj konferenciji za medije. Također, priliku su dobili neki igrači koji su bili i zaboravljeni kod prijašnjih selektora, a znali su to uzvratiti. Amar Rahmanović i Miroslav Stevanović su odigrali sjajne utakmice i upisali su po gol.

Ronaldo: Glavna zvijezda Portugala. Armin Durgut / Pixsell

Ova utakmica je i naša slamka spasa. Ukoliko pobijedimo, a i poklope nam se rezultati rivala, mogli bismo se boriti za direktni prolazak kroz kvalifikacije i iščekivanje baraža više ne bi predstavljalo glavobolju za svakog navijača reprezentacije BiH.

Velike pohvale

Žoao Feliks (Joao Felix), zvijezda portugalske reprezentacije i Barcelone, te selektor Portugalaca Roberto Martinez, nisu štedjeli riječi hvale za naše fudbalere.

- BiH je već igrala protiv nas i to je bila izvrsna utakmica. Nije bilo nimalo lako, posebno u prvom poluvremenu, kada im je odbrana jako dobro funkcionirala. BiH ima izvrsne igrače, ali i druge su reprezentacije igrale. Nijedna nije bila loša, tako da nije bilo lako pobijediti. BiH još ima priliku da se kvalifikuje, ukoliko osvoje tri boda protiv nas, tako da vjerujem da će se sutra boriti kao nikada – kazao je Feliks na konferenciji za medije.

Martinez je otišao još korak dalje, pa je čak i nabrojio neke od zvijezda naše selekcije, što bi mogla biti ili dobra taktika za opuštanje naših fudbalera ili istinski vid poštovanja za selekciju koja je nekad i bilježila rezultate.

- Mi uvijek poštujemo naše protivnike. Počeo sam se interesirati za BiH 2014.godine, kada ste se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Pratio sam i neke igrače i njihove karijere i znam da imate izvanredne igrače: Miralem Pjanić, Edin Džeko, Sead Kolašinac – kazao je Martinez.

„Zmajeve“ očekuje paklen posao na Bilinom polju, a na njima da barem pokažu da su zainteresirani za dres reprezentacije, ako već pobjeda i ne izgleda kao realna opcija.

Posljednja prilika

BiH protiv Portugala juri (ne)moguću misiju. Nalazimo se četiri boda iza drugoplasirane Slovačke, ali u slučaju ove pobjede dobili bismo krila pred posljednje susrete kvalifikacija. Ukoliko bi još i Slovaci kiksali u duelima prije posljednjeg, koji igraju protiv naše reprezentacije, mogli bismo se opet preko leđa Slovaka radovati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.